Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: splet

Večpredstavni splet

Splet že dolgo ni več domovanje strani z besedilom in nekaj slikami. Sodobna spletišča so do roba napolnjena z grafiko, zvokom in video posnetki. V nekaterih primerih o klasičnih spletnih straneh ni ne duha ne sluha več, saj gre za prave digitalne džubokse, televizijske kanale in videoteke. V spletu v multimediji uživamo in jo obenem ustvarjamo.

Twitch je priljubljeno spletišče, ki ponuja ogled igranja najrazličnejših iger v živo.

Twitch je priljubljeno spletišče, ki ponuja ogled igranja najrazličnejših iger v živo.

Med vodilnimi večpredstavnimi spletišči je vsekakor Googlov YouTube. Spletna videoteka z  milijardo uporabniki, ki se ji količina objavljenih vsebin širi s svetlobno hitrostjo, je na voljo v 61 jezikih, med drugim tudi v slovenščini. Googlov pretočni video je navzoč na praktično vseh platformah, v brskalnikih, na televizorjih, igralnih konzolah, telefonih in tablicah. Pretakanje digitalne vsebine ni novost. Časi, ko smo glasbo, filme in celo igre kupovali na nosilcih zvoka in slike (ali jih pridobili kako drugače), so večinoma za nami. Spremenilo se je vse. Mladež dobi glasbo v slušalke prek priljubljenih spletnih storitev, kot sta tudi v Sloveniji slišna Rdio in Deezer, filmoljubi se švercajo na Netflixu ali plačujejo za poslovenjeni Voyo, televizijo pa gledamo povsod, saj imajo operaterji praviloma sposobno mobilno aplikacijo, ki televizijo v živo prenaša po internetu. Celo pirati niso imuni za pretočne čare in s pridom izkoriščajo zmožnosti razvpite storitve Popcorn Time.

Med bolj priljubljenimi spletnimi storitvami so zabavni izdelki s pretočnimi video posnetki. Poleg plačljivih storitev filmske in televizijske zabave, glasbenih užitkov in športnih prenosov si lahko omislimo skok v preteklost s spletiščem My 80’s TV (my80stv.com). Gre za brezplačno storitev gledanja televizijskih kanalov z uporabniškim vmesnikom, ki pričara vtis uživanja gibljivih slik iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sorodni storitvi My 70’s TV in My 90’s TV ponujata isto, z vsebino, ki je deset let starejša ali mlajša. Brezplačnih spletnih storitev, ki ponujajo video na zahtevo, je v internetu obilo. Ker gre večinoma za izdelke z napako, uporabniki radi posegamo po plačljivih storitvah. Žal velikih igralcev na tem področju v Sloveniji ni. Tako Netflix kot Amazon Prime se ponašata z vsebinami, ki jih domače televizijske hiše niso nikoli odkupile, zato bi si jih želeli tudi pri nas. Med storitvami, ki jim kranjski evri ne smrdijo, je Pickbox.tv. Storitev, ki je na naših tleh tesno povezana z agencijo za podnaslavljanje filmov in serij Mediatranslations, ponuja serije, filme in dokumentarce. Vse vsebine so poslovenjene, bodisi s podnapisi bodisi s sinhronizacijo. Pet evrov na mesec nam odklene dostop do bogate zbirke na dveh napravah, med katerimi so tudi Samsungovi pametni televizorji.

Pretočni video pa spreminja tudi druge panoge. Dokaz o njegovi nesluteni moči je storitev Twitch. Gre za nadvse priljubljeno spletno storitev, ki uporabnikom omogoča prenašanje igranja iger. Navidez nišna storitev je v kratkem času obnorela igralce iger po svetu. Demo iger ni več, če posameznik želi videti, kakšna je opevana igra v resnici, jo v akciji vidi na Twitchu. Storitev v živo prenaša velike igričarske dogodke, omogoča bogato interakcijo z gledalci in iz vsakogar naredi zvezdo, če se le posnamemo.

Poleg zvoka in gibljivih slik so pomemben del današnjega spleta fotografije in grafika. Ob poplavi pametnih in omreženih naprav se količina posnetega gradiva iz dneva v dan eksponentno veča. Z njim se širi tudi ponudba spletišč, ki posneto vsebino shranjujejo in delijo z drugimi. Omenimo Imgur, ki je družabno omrežje, podobno Instagramu ali priljubljeni storitvi Flickr. Od njiju se razlikuje le po pomanjkanju resnosti. Na Imgurju so objavljene predvsem šale, ki naglo krožijo po spletu. Preprost uporabniški vmesnik in s humorjem bogata vsebina poskrbita, da se na spletišče radi vračamo. Za ustvarjanje poskrbi Adobe Creative Cloud, ki za petdeset dolarjev na mesec dostavi v brskalnik polnokrvni urejevalnik fotografij Photoshop in druščino. Grafični čarovniki, ki obvladajo Photoshop in sorodne programe, so iz leta v leto drznejši. Ob rezultatih njihovih spretnih prstov zastaja dih, saj omogočajo stvari, ki so se nedavno zdele nemogoče. Z razvojem spletnih storitev je nekaj magije dostopne prav vsakomur. Background Burner (bonanza.com/background_burner), na primer, presenetljivo dobro odstrani ozadje s podane fotografije in olajša delo nedeljskemu oblikovalcu spletnih strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji