Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: splet

Ko format ni več težava

Datoteke so v računalniku zapisane v najrazličnejših oblikah. Ker posamezni programi različnih zapisov ne prebavijo enako, moramo posamezne datoteke marsikdaj pretvarjati iz ene oblike v drugo. Pripomočkov, ki nam to opravilo omogočijo, je veliko. Tudi v spletu.

Apowersoft Free Online Video Converter je spletni pretvornik video posnetkov, ki nam je na voljo brezplačno in brez vsakršnih omejitev.

Apowersoft Free Online Video Converter je spletni pretvornik video posnetkov, ki nam je na voljo brezplačno in brez vsakršnih omejitev.

Datoteke čudnih oblik so lahko precej trd oreh. Težave nam povzroči film, ki ga kupljeni predvajalnik ne prebavi, pa popačena fotografija na televizorju, zaklenjeni dokument PDF, razmetano Wordovo besedilo, ki ga odprti pisarniški programi ne znajo spraviti v red, in še bi lahko naštevali. Na pomoč nam priskočijo najrazličnejši pripomočki, od specializiranih orodij, ki se posvetijo zgolj eni vrsti datotek, do švicarskih nožkov, ki veselo pretvarjajo vsevprek. Z razvojem spletnih storitev teh programov ni treba več nameščati v računalnik, saj je dovolj, da v izbranem spletnem brskalniku zaženemo spletno aplikacijo, ki obvlada želeno magijo. Po končanem čaranju rezultat snamemo iz spleta in že smo pripravljeni za nadaljnje delo. Prednosti pristopa je veliko. Vodita raba tujih strežnikov kipečih strojnih mišic in to, da ni treba nameščati namenskega programa v krajevni sistem. Večina spletnih pretvornikov je za nameček popolnoma zastonj, zato ne vidimo razloga, da si njihove pomoči ne bi omislili še sami.

Prva postaja so pretvorniki besedila. Največ je pripomočkov, ki pretvarjajo najrazličnejše oblike Microsoftovega zapisa Word. Ker je stara Pisarna uporabljala drug format besedila kakor nova, so najviše na seznamu pretvorniki, ki zapis DOCX spremenijo v DOC. Sledijo jim orodja, ki dokumente iz Worda pretvorijo v zapis PDF. Vse našteto zmore večina današnjih urejevalnikov besedila, med drugim tudi Googlov Docs, zato si teh pripomočkov ne bomo posebej ogledali. Povsem druga zgodba je pri pretvarjanju PDFa v Word. Če nimamo plačljivega programa Adobe Acrobat, je naloga zahtevna. Omislimo si lahko katerega od cenejših programov ali v spletu poiščemo pripomoček, ki bo delo opravil zastonj. Če je potreba enkratna in se ne ponavlja, je slednji pristop daleč najprimernejši. Med boljšimi pripomočki za pretvarjanje datotek v obliki PDF je PDF Online (pdfonline.com/pdf-to-word-converter/). Preprosta, a sposobna spletna aplikacija postreže z ustreznimi rezultati. Datoteke PDF so večkrat zaščitene. Geslo odstranita storitvi PDF Password Remover Online (witwall.com/pdfdecrypt) in Unlock PDF (smallpdf.com/unlock-pdf). Težje zaščite v obliki DRMja ter raznih šifrirnih ključev jima ne uspe odstraniti.

Glasbo v spletu največkrat uživamo na spletišču video posnetkov YouTube. Če bi si zvočno sled predvajanega video posnetka zaželeli na krajevnem disku, nam videospot ali koncert pretvori v obliko MP3 spletna storitev ListenToYouTube (listentoyoutube.com). To je najbolj znan tak pripomoček, ki za delovanje ne potrebuje prijave niti ne najeda z nadležnimi reklamami. Samo v vnosno polje prepišemo povezavo do video posnetka s spletišča YouTube. Video se naloži v strežnike spletne storitve in ti iz posnetka izluščijo zgolj zvok v obliki MP3. Datoteka nam je po končanem postopku na voljo za prenos. Podobno deluje Online Converter (online-convert.com), ki zna iz spletnih povezav izluščiti tudi zvok, slike in besedilo. Če imamo video vsebino že na svojem disku in bi jo radi zgolj pretvorili v drug zapis, priporočamo spletno storitev Apowersoft Free Online Video Converter (apowersoft.com/free-online-video-converter), brezplačni video pretvornik, ki je za razliko od sorodnih tekmecev povsem brez omejitev. Podpira široko paleto video in zvočnih zapisov in je hiter in učinkovit pretvornik, ki v treh preprostih korakih dostavi obljubljeno na krajevni disk.

Večkrat se zgodi, da posamezen spletni pretvornik zmore več, kot se zdi sprva. Mnogi izmed njih ponujajo več podprtih oblik pretvorbe. Pravi švicarski nožek pretvornikov je spletna storitev Zamzar (zamzar.com), ki podpira 1200 najrazličnejših datotečnih oblik. Velikosti prenesene datoteke so omejene na 100 MB. To je premalo za resnejše delo z video posnetki, a povsem dovolj za druge potrebe. Rezultat pretvorbe nam je na voljo z uporabniškim imenom v obliki elektronskega naslova, kar ob zmogljivosti storitve ni prav huda cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji