Teme - laser

  • Sharp AR-P450

    Sharp v naših krajih ni najbolj znan kot izdelovalec tiskalnikov, čeprav že vrsto let uspešno razvija tako kopirne stroje kot tudi tiskalnike - in to laserske in brizgalne. Laserski model ARM450USG je zelo zmogljiv in opremljen laserski tiskalnik višjega cenovnega razreda, ki je namenjen rabi v pisarniških okoljih, kjer veliko tiskajo (do 70.000 strani na mesec) - predvsem v omrežnem okolju. Tiskalnik podpira velikosti papirja do A3 in po obliki ni nič posebnega. Gre za precej kockasto škatlo, ki je dokaj velika in težka, tako da že videz razkriva njeno "resnost". S strani izdelovalca navedena hitrost tiskanja je "krepkih" 45 strani na minuto, na našem preizkusu pa je ob tiskanju 50 strani dolgega nepretrganega preizkusnega besedila (ki je nekoliko zahtevnejše od besedila s 5% pokritostjo) dosegel za stran in pol slabši rezultat na minuto, a je to še vedno odlično. Še posebej ob dejstvu, da je za izpis prve strani dokumenta potreboval vsega 9 sekund. To je zelo malo in glede na to, da raziskave kažejo, da je večina izpisanih dokumentov tudi v pisarnah zelo kratka, tudi ne nepomemben podatek. No, 9 sekund je dosegal le, če je bil topel, iz stanja pripravljenosti ali ob vklopu pa se je precej dlje zbujal oziroma grel (tudi do minuto). Tudi pri drugih vrstah preizkusnih dokumentov je po hitrosti segal proti samemu vrhu lestvice. Tako mu je uspelo devet strani dolgo poročilo, popestreno z grafikoni, izpisati v 20 sekundah, tri kopije istega dokumenta pa so mu vzele 43 sekund. Težav nima niti s tiskanjem zahtevnih grafičnih dokumentov, saj je 25 MB veliko preizkusno bitno sliko velikosti A4 natisnil v vsega 24 sekundah.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor April 2003 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
  • Panasonic KX-P7100 in KX-P7105

    Pod blagovno znamko Panasonic japonski industrijski velikan Matsushita že vrsto let izdeluje tudi laserske tiskalnike (tako črno-bele kakor barvne), a so ti pri nas še razmeroma neznani. Modela KX-P7100 in KX-P7105, ki smo ju preizkusili, sta zanimiva predvsem zato, ker po razmeroma nizki ceni že v osnovnem modelu ponujata tudi enoto za tiskanje na obe strani, kar lahko pomaga zmanjšati stroške tiskanja, poleg tega pa dovoljuje enostavno izdelovanje manj zahtevnih publikacij (npr. predstavitev, stroškovnikov, navodil ipd.). Z "uradno" hitrostjo tiskanja 14 strani na minuto se tiskalnika postavljata ob bok hitrejšim modelom nižjega cenovnega razreda, kar se je potrdilo tudi v praksi. Za izpis 15 strani besedila sta potrebovala minuto in osemnajst sekund, za devet strani poročila, popestrenega z grafikoni, pa 54 sekund. Če smo kot prednost tiskalnika omenili enoto za izpisovanje na obe strani, pa moramo omeniti, da je ta vse prej kakor hitra, saj skoraj podvoji čas, ki ga potrebujeta tiskalnika za izpisovanje dokumentov. 15 strani besedila se je tako na obe strani papirja izpisalo v dveh minutah in enaindvajsetih sekundah, kar je razmeroma počasi, res pa je, da je ročno obračanje listov še počasnejše in vsekakor bolj nezanesljivo od samodejnega obračanja (pogosto se pri že natisnjenih listih zaradi ukrivljenosti zatika papir).

    Objavljeno: 8.3.2005 19:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor September 2002 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
  • Kyocera-Mita FS-1010

    Z modelom Kyocera-Mita 1010 je ta izdelovalec obnovil svojega najmanjšega predstavnika. Glede na predhodnika, to je model FS-1000+, so povečali hitrost, ki je zdaj za ta razred zelo dobrih 14 natisnjenih strani na minuto. Klasično ohišje s prijetno zavitimi linijami, brez kakršnihkoli izstopajočih dodatkov so oblikovali pri F. A. Porsche. Predal je za ta razred laserskih tiskalnikov precej zmogljiv, saj sprejme do 250 listov velikosti A4, poleg tega je dodan še večnamenski podajalnik za 50 listov. Globok podajalnik na vrhu tiskalnika sprejme do 150 listov A4, tiskati pa je mogoče tudi po ravni poti papirja - temu je namenjen odlagalnik za največ 30 listov na zadnji strani tiskalnika.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2002 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Oki C9500dn

    Japonski izdelovalec Oki, ki ga poznamo predvsem po tiskalnikih, ki za osvetljevanje dokumentov uporabljajo tehnologijo LED, se je v zadnjih mesecih prejšnjega leta posvetil popolni prenovi svoje ponudbe barvnih modelov laserskih tiskalnikov, tako cenejših kot tudi dražjih. Najmočnejša serija njihovih izdelkov je še vedno "serija C9000", ki je dobila dva nova modela, C9300 in C9500, v nekaj različnih izvedbah, ki se razlikujejo po opremljenosti. Najšibkejši je C9300n, ki ponuja možnost tiskanja z največjo ločljivostjo 600 × 1200 pik na palec, ima 128 megabajtov pomnilnika in omrežno kartico, nima pa diska in enote za tiskanje na obe strani (slednje imajo prav vsi drugi modeli 9300 in 9500). V laboratorij smo dobili močnejšo izvedbo tiskalnika, to je model C9500dn, preizkusili pa smo tudi izvedbo hdn, torej povsem enak tiskalnik z dodatnim diskom, ki pride prav še posebej ob uporabi tiskalnika v omrežju z večjim številom uporabnikov.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:08 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Minolta-QMS Magicolor 2300 Desklaser

    Minoltin Magicolor 2300 Desklaser je zelo zanimiv barvni model laserskega tiskalnika, predvsem zato, ker je zelo poceni, pa tudi cena izpisa je dokaj ugodna (kasete z barvilom, ki imajo zmogljivost 4500 ali 1500 strani, je mogoče kupiti tudi v kompletu, to pa strošek izpisa zniža za približno 10 odstotkov).

    Objavljeno: 8.3.2005 19:08 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2003 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
  • Lexmark T632n

    T632, ki je namenjen že malo večjim srednje velikim pisarnam, se ponaša z uradno navedbo hitrosti kar 38 strani na minuto, kar je sploh največ v tem razredu tiskalnikov. In skoraj tako hitrost mu je uspelo brez večjih težav doseči tudi na našem preizkusu, saj smo mu namerili hitrost tiskanja 36 strani in pol na minuto, ob tem, da za preizkušanje uporabljamo nekoliko zahtevnejše besedilo od "standardnega" dokumenta s 5 % pokritostjo. Tako je najvišjo oceno za hitrost dobil prav pri vseh preizkusih hitrosti, razen pri tiskanju vektorske grafike iz Corela, kjer pa je le za las zaostajal za Nashuatecom P7126. Za 15 strani dolg dokument je tako potreboval 34 sekund, pri čemer je znašal čas za izpis prve strani solidnih 11 sekund. Za devet strani dolgo poslovno poročilo, popestreno z grafikoni, je potreboval 27 sekund, tri kopije tega istega pa je natisnil v vsega 55 sekundah. Bitno sliko, veliko 25 megabajtov, je natisnil v 15 sekundah, kar kaže na hiter prenos podatkov iz računalnika v tiskalnik. Tudi pri tiskanju daljših dokumentov pogon ni potreboval kakih prekinitev za segrevanje ali ohlajanje grelca ali česa podobnega, tako da je treba priznati, da je zares hiter model, povedati pa je treba tudi to, da pogon ni ravno med tišjimi.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:07 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Lexmark T630n

    Oblika Lexmarkovih tiskalnikov za srednje velike pisarne se ni pretirano spreminjala in tudi model T630n ni izjema. Ohišje zavitih linij je videti dokaj "retro", k temu pa prispevata tudi upravljalna plošča na prednjem delu ohišja s tipkami kovinskega videza in dokaj pregledno postavljen zaslon LCD. Tiskalnik ponuja široko podporo različnim operacijskim sistemom - podprte so tudi različice Linuxa in Unixa.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:07 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Lexmark W820n

    Večina izdelovalcev tiskalnikov ponuja tudi kak model, ki se ne ponaša z najvišjo ločljivostjo izpisa, a je zato pravi dirkač. Lexmark je neučakancem, ki jim ni izpisovanje nikoli dovolj hitro, namenil tiskalnik W820n. O tem, da so si ga zamislili za najzahtevnejše odjemalce, priča tudi dejstvo, da ga je mogoče nadgraditi z obilico dodatkov.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:04 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2002 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Kyocera Mita FS-6020N

    V podjetju Kyocera Mita so se z modelom FS-6020N (N v tem primeru pomeni, da ima preizkušeni model tudi omrežno kartico) odločili tudi v srednjem cenovnem razredu laserskih tiskalnikov ponuditi sposoben tiskalnik velikosti A3 za srednje velike pisarne. Natisniti zmore do največ 20 strani na minuto. Tako kot večina modelov tega izdelovalca izstopa predvsem po nizki ceni izpisa - pri tem modelu znaša ob 5 % pokritosti strani A4 vsega 2,56 tolarja na stran, kar je zelo poceni. V tem razredu ima cenejši izpis le še eden od modelov Kyocera Mita (model FS-1800). Kartuša za črnilo ima zmogljivost 10.000 strani, menjamo pa jo zelo preprosto, prek vratc na sprednji strani tiskalnika. Tiskalnik je opremljen s predalom za 250 listov do velikosti A3, niso pa pozabili niti na večnamenski podajalnik, ki sprejme do sto listov. Če to ni dovolj, je mogoče zmogljivost preprosto povečati z največ štirimi dodatnimi predali za 250 listov, kar bi moralo zadostovati za veliko večino namenov. Tiskalnik lahko mimogrede razširimo tudi z enoto za tiskanje na obe strani, za omrežne skupine pa bo zanimiv nakup dodatnega diska. Pri izbiri tega je FS-6020N dokaj poseben model, saj uporablja mikrodiske IBM z zmogljivostjo od 340 megabajtov do enega gigabajta. Kot smo že omenili, je opremljen tudi z omrežnim vmesnikom, prav tako je na voljo vzporedni vmesnik in celo vmesnik USB 2.0, kar zagotavlja široko združljivost z vsemi vrstami računalnikov. Pomnilnika je v osnovi 16 megabajtov, razširiti pa ga je mogoče do največ 144 MB.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Kyocera Mita C-5016N

    Z modelom C-5016N ponujajo podjetje Kyocera Mita barvni laserski tiskalnik formata A4, ki po dokaj ugodni ceni ponuja solidno hitro tiskanje, predvsem pa zelo nizko ceno izpisa. S stroškom izpisa 2,61 tolarja za črno-belo stran in le 14,50 tolarja za barvno stran mu konkurenca v tem trenutku ne seže niti do gležnjev (seveda te cene veljajo le ob petodstotni pokritosti dokumenta). Že iz videza je mogoče razbrati, da gre za model tega izdelovalca, saj so tudi pri njem sledili oblikovni zasnovi modelov FS.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Oktober 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji