Objavljeno: 8.3.2005 19:07 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark T632n

T632, ki je namenjen že malo večjim srednje velikim pisarnam, se ponaša z uradno navedbo hitrosti kar 38 strani na minuto, kar je sploh največ v tem razredu tiskalnikov. In skoraj tako hitrost mu je uspelo brez večjih težav doseči tudi na našem preizkusu, saj smo mu namerili hitrost tiskanja 36 strani in pol na minuto, ob tem, da za preizkušanje uporabljamo nekoliko zahtevnejše besedilo od "standardnega" dokumenta s 5 % pokritostjo. Tako je najvišjo oceno za hitrost dobil prav pri vseh preizkusih hitrosti, razen pri tiskanju vektorske grafike iz Corela, kjer pa je le za las zaostajal za Nashuatecom P7126. Za 15 strani dolg dokument je tako potreboval 34 sekund, pri čemer je znašal čas za izpis prve strani solidnih 11 sekund. Za devet strani dolgo poslovno poročilo, popestreno z grafikoni, je potreboval 27 sekund, tri kopije tega istega pa je natisnil v vsega 55 sekundah. Bitno sliko, veliko 25 megabajtov, je natisnil v 15 sekundah, kar kaže na hiter prenos podatkov iz računalnika v tiskalnik. Tudi pri tiskanju daljših dokumentov pogon ni potreboval kakih prekinitev za segrevanje ali ohlajanje grelca ali česa podobnega, tako da je treba priznati, da je zares hiter model, povedati pa je treba tudi to, da pogon ni ravno med tišjimi.

Ob tem omogoča tiskanje tudi pri pravi ločljivosti 1200 × 1200 pik na palec, ki jo bodo pozdravili predvsem oblikovalci. Papir vstavljamo v globok predal na spodnji strani tiskalnika, ki sprejme do 500 listov pisarniškega papirja velikosti A4, nad tem je še večnamenski podajalnik za največ sto listov. Tiska le po ukrivljeni poti papirja, medtem ko ravne poti papirja nima, papir pa odlaga v globoko odložišče na vrhu tiskalnika. Zmogljivost je mogoče nadgraditi z dodatnimi predali do skupne zmogljivosti največ 4000 listov, na voljo pa so tudi številni različni večnamenski dodatki. Kot pove že oznaka "n" v imenu, je opremljen z omrežnim vmesnikom, poleg tega ima tudi vmesnik USB, v tej različici pa nima vzporednega vmesnika (ima ga v navadni različici T632).

Kakovost izpisov je več kot dobra, saj so črke besedil praktično brez napak, vrhunski pa je tudi postscriptni odtis, ki je praktično brez napak. Pri bitnih slikah sicer dobro zajame podrobnosti, a na zahtevnih vzorcih nastane učinek moire, slike pa so tudi nekoliko pretemne. Rastri so opazni kot vodoravne črte, čeprav niso preveč moteči.

Upravljalna plošča, ki še dodatno poudarja tiskalnikov "retro" videz, je na sredini prednjega dela in je prekrita s prozorno plastiko, pod katero lahko vstavljamo večjezične napise za posamezne tipke (slovenskih žal ni priloženih). Upravljanje menujev je dokaj enostavno, le zaslon je že kar skromnih mer in zato manj pregleden. Omenimo še, da T632n podpira zelo veliko operacijskih sistemov, poleg Oken tudi MacOs in različne inačice Linuxa in Unixa. Za konec omenimo še dokaj nizko ceno izpisa, saj je ena stran (ob 5 % pokritosti) "vredna" le 4,16 tolarja (seveda brez stroška papirja). Zelo zmogljiv tiskalnik torej, ki pa je resda nekoliko drag.

Lexmark T632n

Velikost (razred): A4 (srednji).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 38 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL 6, postscript 3, PPDS; 96 MB/288 MB; USB in omrežni vmesnik.

Cena: 481.434 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 4,16 tolarja.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00.

Za: Hitrost, možnosti nadgradnje, zanesljivost, kakovost izpisov.

Proti: Dokaj glasen, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji