Objavljeno: 8.3.2005 19:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Oktober 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Mita C-5016N

Z modelom C-5016N ponujajo podjetje Kyocera Mita barvni laserski tiskalnik formata A4, ki po dokaj ugodni ceni ponuja solidno hitro tiskanje, predvsem pa zelo nizko ceno izpisa. S stroškom izpisa 2,61 tolarja za črno-belo stran in le 14,50 tolarja za barvno stran mu konkurenca v tem trenutku ne seže niti do gležnjev (seveda te cene veljajo le ob petodstotni pokritosti dokumenta). Že iz videza je mogoče razbrati, da gre za model tega izdelovalca, saj so tudi pri njem sledili oblikovni zasnovi modelov FS.

Tiskalnik tako niti ni velik in ima pregledno upravljalno ploščo, ki se na vrhu prednje strani tiskalnika lepo zlije s celotno podobo naprave, ob tem pa jo je še mogoče zelo enostavno uporabljati - tudi zaradi preglednih menujev, čeprav bi si morda želeli nekoliko večji zaslon LCD. Zelo tih pogon, s katerim tiska C-5016N, uporablja tudi pri tiskanju barvnih dokumentov le en prehod in naj bi po navedbah izdelovalca dosegal hitrost 16 strani na minuto. V praksi je tem navedbam zelo blizu - za naš preizkusni dokument z neskončnim besedilom je potreboval minuto in 17 sekund, kar ustreza 15 stranem in pol na minuto, upoštevaje, da je za izpis prve strani potreboval 23 sekund (to je dokaj povprečno). No, glede na to, da je naš preizkusni dokument nekoliko zahtevnejši od dokumenta, je navedbam izdelovalca kar verjeti - pri tiskanju barvnega poročila je namreč dosegel hitrost točno 16 strani na minuto. Opozoriti pa velja, da ima pri tiskanju daljših dokumentov tiskalnik premore, ker bodisi dovaja barvo tiskalnemu mehanizmu bodisi porabi nekaj časa za kalibracijo. Pogostost teh vzdrževalnih ciklov je seveda odvisna od kompleksnosti dokumentov in količine tiskanja, pri tiskanju večjega števila izpisov pa lahko uporabnik vseeno pričakuje nekaj teh postankov, ki trajajo po nekaj deset sekund. Sicer je bil tiskalnik solidno hiter tudi pri drugih vrstah dokumentov, pa čeprav pri prav nobenem ni bil najhitrejši v konkurenci. 25 megabajtov veliko bitno sliko je tako natisnil v minuti in treh sekundah, vektorski dokument iz programa Corel Draw pa v 21 sekundah, za dokument iz Page Makerja je potreboval točno pol minute.

Tiskalnik sicer "hranimo" prek predala za 500 listov, poleg tega je opremljen še z večnamenskim podajalnikom, ki sprejme do največ 100 listov. Sicer je zmogljivost mogoče razširiti še z dodatnimi predali za 500 listov. Papir se odlaga na vrhu tiskalnika z licem navzdol, za tiskanje po manj ukrivljeni poti papirja pa je treba dokupiti še dodatno odložišče, ki se namesti na hrbtno stran tiskalnika, kot dodatna možnost pa je na voljo tudi enota za izpisovanje na obe strani. Pomnilnika je 96 megabajtov in to bi moralo zadostovati za večino namenov, v bolj obremenjenih omrežjih pa je mogoče tiskalnik nadgraditi s pomnilnikom do največ 608 megabajtov in/ali diskom zmogljivosti 10 gigabajtov. Model C-5016N se ponaša (kot pove oznaka "N") tudi z omrežnim vmesnikom, ki je na voljo poleg vmesnika USB 2.0.

Gonilniki tiskalnika so taki, kot smo pri tiskalnikih Kyocera Mita vajeni. Predvsem jih sestavlja le en modul, ki podpira tako opisni jezik PCL6 kot tudi postscript različice 3. Vendar pa je taka rešitev po svoje nenavadna, saj je treba vrsto opisnega jezika spreminjati na nadzorni plošči Oken, ne pa tudi ob samem tiskanju. Gonilniki so sicer pregledni in ponujajo vse tisto, kar od sodobnih gonilnikov laserskih tiskalnikov tudi pričakujemo (povečave, pomanjšave...).

Kakovost izpisov je dobra, črke so ostre in lepe. Edino pri barvah velja omeniti, da je samodejna korekcija barv, ki jo tiskalnik sicer opravi po privzetih nastavitvah, vse prej kot uporabna, saj precej obarva sive odtenke, pa tudi barve so dokaj netočne. Na preizkusnem vektorskem izpisu so bili tako sivinski prelivi obarvani modrikasto in rdečkasto, pa še niso bili preveč zvezni. Ob izklopu samodejne korekcije smo bili vsekakor bolj zadovoljni, saj so bitne slike lepe, čeprav ima z določenimi odtenki (predvsem modrimi) kar veliko težav, pa tudi nekateri rastri dajejo slabši videz, kot bi si želeli. Postscript deluje dobro in zagotavlja precej podrobne izpise, čeprav je pri zelo zahtevnih podrobnostih še vedno nekaj napak.

C-5016N je vsekakor zanimiv tiskalnik zaradi dobrega kompromisa med ceno tiskalnika, hitrostjo in predvsem ceno izpisa; ta je tako ali tako že dolgo poglavitna prednost tiskalnikov Kyocera Mita.

Kyocera C-5016N

Vrsta: A4 (cenejši barvni razred).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16/16 strani na minuto (čb/ barvni).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), večnamenski podajalnik (100 listov); PCL6c, postscript 3; 96 MB/608 MB; USB 2.0, omrežni.

Cena: 718.800 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 2,61 tolarjev (čb), 14,50 tolarjev (barvno).

Za: Nizka cena izpisa, hitrost, tiho delovanje.

Proti: Slaba korekcija barv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji