Objavljeno: 8.3.2005 19:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor April 2003 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Sharp AR-P450

Sharp v naših krajih ni najbolj znan kot izdelovalec tiskalnikov, čeprav že vrsto let uspešno razvija tako kopirne stroje kot tudi tiskalnike - in to laserske in brizgalne. Laserski model ARM450USG je zelo zmogljiv in opremljen laserski tiskalnik višjega cenovnega razreda, ki je namenjen rabi v pisarniških okoljih, kjer veliko tiskajo (do 70.000 strani na mesec) - predvsem v omrežnem okolju. Tiskalnik podpira velikosti papirja do A3 in po obliki ni nič posebnega. Gre za precej kockasto škatlo, ki je dokaj velika in težka, tako da že videz razkriva njeno "resnost". S strani izdelovalca navedena hitrost tiskanja je "krepkih" 45 strani na minuto, na našem preizkusu pa je ob tiskanju 50 strani dolgega nepretrganega preizkusnega besedila (ki je nekoliko zahtevnejše od besedila s 5% pokritostjo) dosegel za stran in pol slabši rezultat na minuto, a je to še vedno odlično. Še posebej ob dejstvu, da je za izpis prve strani dokumenta potreboval vsega 9 sekund. To je zelo malo in glede na to, da raziskave kažejo, da je večina izpisanih dokumentov tudi v pisarnah zelo kratka, tudi ne nepomemben podatek. No, 9 sekund je dosegal le, če je bil topel, iz stanja pripravljenosti ali ob vklopu pa se je precej dlje zbujal oziroma grel (tudi do minuto). Tudi pri drugih vrstah preizkusnih dokumentov je po hitrosti segal proti samemu vrhu lestvice. Tako mu je uspelo devet strani dolgo poročilo, popestreno z grafikoni, izpisati v 20 sekundah, tri kopije istega dokumenta pa so mu vzele 43 sekund. Težav nima niti s tiskanjem zahtevnih grafičnih dokumentov, saj je 25 MB veliko preizkusno bitno sliko velikosti A4 natisnil v vsega 24 sekundah.

Osnovni model tiskalnika je P-450, oznaka "USG" v imenu pa označuje precej bolje opremljeno izvedbo. Osnovna sestava tako obsega le laserski tiskalnik s predalom zmogljivosti 500 listov A4, ki je na spodnjem delu ohišja in je vanj kar nekoliko nerodno vstavljati papir, saj je dokaj nizek in še trdo gre iz ohišja, pa tudi 500 listov je dokaj malo za tiskalnik take zmogljivosti, še posebej ob uporabi v omrežnem okolju, kjer se veliko tiska. Šele ob tem pa nakup tako hitrega (in dragega) tiskalnika postane smiseln. ARM450USG je glede na osnovni model dodana hitra enota za tiskanje na obe strani, ki je nameščena ob strani in na kateri je tudi dodatni večnamenski podajalnik, ki ga osnovni model sicer nima. Ta sprejme do 150 listov velikosti A4. Poleg tega ima preizkušeni model kar 96 MB pomnilnika (razširljiv do 288 MB), omrežno kartico, 5 GB disk in podporo opisnemu jeziku postscript 3. Sharpov tiskalnik je mogoče nadgraditi še s kupom dodatkov, kot so razni sorterji, finišerji in podobno, ki ga spremenijo v zmogljivo večnamensko napravo.

Z delovanjem tiskalnika smo bili dokaj zadovoljni, čeprav ne povsem. Vlečni mehanizem namreč ni deloval brez napak in tu in tam mu kakega lista papirja ni uspelo najbolje povleči. V tem primeru se je dogajalo nekaj precej svojevrstnega, česar nismo videli še pri nobenem tiskalniku. Papir je namreč vseeno povlekel skozi mehanizem, a ga je pri tem praviloma strgal, drobci pa so ostajali v vlečnem mehanizmu in jih je bilo treba odstraniti. Mehanizem je v osnovi sicer dostopen prek stranskih vrat, a so se delčki ujeli pod valje, ki so teže dostopni. No, zatikanje papirja resda ni pogost pojav, vendar bi lahko bilo vsaj odstranjevanje iz mehanizma nekoliko enostavnejše, mehanizem pa ne tako "agresiven", da bi liste cefral. Ob delovanju tudi ne moremo mimo tega, da je tiskalnik pri tiskanju dokaj glasen, pa še moteč vonj oddaja, tako da ga je priporočljivo namestiti nekoliko dlje od pisalne mize.

Kakovost izpisov je zelo dobra, še posebej smo bili presenečeni nad kakovostjo bitnih slik. Ločljivost tiskalnika je sicer povprečnih 600 × 600 pik na palec (s programsko izboljšavo uspe dokumentom dati videz 1200 pik na palec), a so rastri in podrobnosti zelo lepo vidne. Na zapolnjenih črnih površinah je resda opaziti nekoliko belih pikic, a te niso preveč moteče, pri prelivih preizkusnega vektorskega dokumenta pa je nekaj sunkovitosti in grobih rastrov, ki bi lahko bili še boljši, čeprav tudi tako niso slabi. Postscript tudi ne opravlja svojega dela v popolnosti, saj je na podrobnostih nekaj napak, a tudi pri tem lahko rečemo, da gre za dober posnetek. Tudi pri besedilih in dokumentih, popestrenih z grafikoni, se je tiskalnik izkazal kot dober. Vsekakor zanimiv izdelek za večje pisarne, ki bo marsikoga prepričal tudi zaradi zelo nizke cene izpisa, manj kakor tolar nas stane, če upoštevamo strošek barvila in valja, in le malenkost več, če k temu prištejemo še strošek razvijalne enote (to je treba zamenjati na vsakih 100.000 listov). Ni pa poceni sam tiskalnik.

Sharp AR-P450

Velikost (razred): A3 (najzmogljivejši).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec (1200 pik na palec programsko).

Navedena hitrost: 45 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL 5e, PCL 6, Postscript 3 (posnetek); 96 MB/288 MB; vzporedni in omrežni vmesnik.

Cena: 1.239.224 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 0,92 tolarjev.

Prodaja: Panna, (01) 429 20 00, www.panna.si.

Za: Zelo nizka cena izpisa, hitrost, opremljenost, možnosti nadgradnje, kakovost izpisov.

Proti: Dokaj glasen, ob zatikih deli papirja ostajajo v mehanizmu, oddaja moteč vonj, glasno delovanje, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji