• Terabajt na kasetah

    Podjetje Quantum je s svojim standardom DLT izgubilo prestol najzmogljivejše tehnologije tračnih enot na račun tehnologije Ultrium, vendar zdaj načrtujejo povratek. Že sredi leta 2003 naj bi tako presegli zmogljivost sedanje (100 GB/kaseto) in prihodnje generacije (200 GB/kaseto) tračnih enot Ultirum.

    Objavljeno: 16.12.2002
  • Novell GroupWise 6.5

    Podjetje Novell, nekoč vodilni ponudnik omrežnih operacijskih sistemov, se na ve načine poskuša vrniti med uspešne družbe, tokrat z novo različico paketa za elektronsko pošto in skupinsko delo GroupWise 6.5. Novell bo novi program začel prodajati februarja 2003, zdaj pa so spregovorili o glavnih značilnostih te različice.

    Objavljeno: 16.12.2002
  • Brezžična tipkovnica za ročne računalnike

    Korejsko podjetje Flexis namerava kmalu v prodajo poslati zložljivo tipkovnico, ki brezžično komunicira z ročnim računalnikom. V tipkovnico je namreč vgrajen vmesnik bluetooth, ki ga ima vse več modelov ročnih računalnikov, drugim pa ga je mogoče dodati prek dodatnih kartic. Druga posebnost tipkovnice Flexis fx-CUBE je v temu, da je narejena iz gume, zaradi česar jo lahko zvijemo v tulec in s tem lažje prenašamo tudi v žepu. V delujočem načinu pa meri tipkovnica 32 x 11 x 0,2 cm, ob tem pa tehta skromnih 180 gramov. Sprva je predvidena različica z gonilniki za ročne računalnike PocketPC, kasneje pa pri Flexisu načrtujejo tudi izvedbe za druge ročne računalnike.

    Objavljeno: 16.12.2002
  • Bluetooth in brezžični ethernet za hitrejšo pošto

    Pri poštnem velikanu United Parcel Service (UPS) so se za hitrejšo odpravo paketov odločili uporabiti brezžične tehnologije in uvedli rešitev, ki združuje bluetooth in brezžični ethernet.

    Objavljeno: 16.12.2002
  • Prihodnost sistema Windows CE

    Microsoft razvija dve novi različici okolja Windows CE, ki bosta okrepila zmožnosti mobilnih in drugih naprav, med katerimi so ročni računalniki. Po sedanjih načrtih naj bi sredi ali konec leta 2003 predstavili operacijski sistem, ki nastaja pod delovnim imenom McKendric, leto za tem pa pride na vrsto še bolj izpopolnjena različica z delovnim imenom Macallan.

    Objavljeno: 15.12.2002
  • Nov standard za Memory Sticke

    Sony bo najbrž že v začetku leta 2003 predstavil novo različico pomnilniških kartic Memory Stick, ki bodo nudile več pomnilniškega prostora in nove funkcionalnosti. Novost ponekod za zdaj imenujejo kar Memroy Stick Pro, ob njeni predstavitvi pa naj bi Sony prikazal pomnilniške kartice z velikostmi 256 MB, 512 MB in 1 GB.

    Objavljeno: 15.12.2002
  • Nove spletne dveri podjetja Sybase

    Podjetje Sybase ponuja novo različico spletnih dveri Sybase Enterprise Portal 5.0, za katero je značilna preprostost uporabe, zmožnost hitre vpeljave v operativno delovanje in razmeroma nizka cena. Uspešnost podjetja Sybase na področju izdelave spletnih dveri potrjuje svetovalna hiša Gartner, ki je že drugo leto zapored uvrstila Sybase med vodilne ponudnike tehnologije na področju izdelkov za spletne dveri.

    Objavljeno: 15.12.2002
  • Trg strežnikov se stabilizira, toda konkurenca je velika

    Po dveh letih vpadanja se trg strežnikov končno postavlja na noge, menijo pri družbi IDC. Toda konkurenca na tem trgu je vse bolj neizprosna, opaziti pa je mogoče nekatere nove trende. Pomemben je predvsem podatek, da strežniki z Unixom izgubljajo tržni delež na račun Linuxa in strežnikov z okoljem Windows. Zanimiv je tudi to, da je podjetje Dell edini proizvajalec, ki je v zadnjem četrtletju dosegel večji promet, kot v preteklem obdobju.

    Objavljeno: 14.12.2002
  • Zapislljivi nosilci CD-R iz Slovenije

    Podjetje Trendes je začelo v Velenju proizvajati nosilce CD-R, s čimer želijo konkurirati drugim znamkam tako na domačem, kot tujem trgu. Kdor si je želel doslej omisliti svojo lastno blagovno znamko nosilcev CD-R, se je moral napotiti vsaj v sosednjo Italijo, če ne že v Nemčijo. Od novembra dalje pa je pri podjetju Trendes mogoče naročiti izdelavo zapisljivih plošč, katerih izbira imena blagovne znamke in oblikovna rešitev zunanje podobe je omejena le z naročnmikovo domišljijo.

    Objavljeno: 14.12.2002
  • Teac tudi z zapisovalniki DVD

    Podjetje Teac, eden najpomembnejših ponudnikov zapisovalnikov CD-R, se je končno odločil ponuditi tudi zapisovalnik za nosilce DVD. Novost nosi oznako DV-W50E, omogoča pa štirikratno zapisovanje na nosilce DVD-R, zapisovanje na nosilce DVD-RW s hitrostjo 2x, medtem ko na nosilce CD zapisuje s hitrostmi 16x (CD-R) oziroma 8x (CD-RW). Teac se je torej pri svojih izdelkih odločil za standard DVD-RW, s čimer postaja drugi najpomembnejši podpornik standarda ob družbi Pioneer. Enota ima vgrajen vmesnik EIDE in 2 MB velik medpomnilnik, povprečni dostopni čas do podatkov pa je 130 ms (CD) oziroma 140 ms (DVD).

    Objavljeno: 14.12.2002
  • 10 let Arnesa

    Arnes (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije) je 12. decembra s slovesnostjo obeležil desetletnico obstoja. Ob tej priložnosti so govorili minister za informacijsko družbo, Pavel Gantar, ministrica za šolstvo, znanost in šport, Lucija Čok, direktor Danteja, Tomaž Kalin, in seveda dolgoletni direktor Arnesa, Marko Bonač.

    Objavljeno: 14.12.2002
  • Položnice za danske izmenjevalce mp3-jev

    Dansko združenje AntiPiratGruppen, ki ga podpirajo glasbene in filmske založbe ter proizvajalci programske opreme, je več mesecev spremljalo danske uporabnike internetnih servisov za izmenjavo datotek in sedaj od njih zahteva plačilo avtorskih pravic za datoteke, ki se nahajajo na njihovih računalnikih.

    Objavljeno: 13.12.2002
  • Nekdanje partnersko podjetje zahteva stečaj Simobila!

    Tomaž Drozg, znan slovenski poslovnež je v imenu svojega podjetja Mythos vložil tožbo zoper upravo operaterja mobilne telefonije Simobil zaradi neplačanih računov in hkrati v imenu Mythosa in prav tako svojega podjetja AB Media še predlog za stečaj Simobila, saj podjetje naj ne bi več zmoglo plačati svojih dolgov.

    Objavljeno: 13.12.2002
  • Gruča Beowulf povezana z Infinibandom

    Ameriški laboratorij Los Alamos National Laboratory (LANL) se je odločil, da bo skupaj s proizvajalcem strežnikov Promicro Systems sestavil največjo gručo Beowulf, ki jo bo povezal z vodili Infiniband, namesto bolj standardnim gigabitnim ethernetom. Gruča bo sestavljena iz 128 strežnikov z Intelovimi procesorji Xeon in operacijskim sistemom Linux.

    Objavljeno: 13.12.2002
  • Nov IBM-ov oddelek

    Dvesto IBM-ovih raziskovalcev sestavlja nov oddelek za inovacije na zahtevo (On Demand Innovation Services), do katerega bodo imele stranke neposreden dostop. V nov oddelek bo IBM v naslednjih treh letih vložil milijardo dolarjev, raziskovalci pa se bodo specializirali za tehnološko svetovanje in visoko kakovostne (high-end) poslovne transformacije. Inovatorski oddelek bo tesno sodeloval z več kot 3000 svetovalci po vsem svetu, skupaj razvite inovacije, orodja in študije pa bodo lahko stranke takoj uporabile v praksi. IBM-ovi raziskovalci in inovatorji se bodo v glavnem usmerili na štiri področja - napredna analiza (matematične metode in računalniška znanost), prenova poslovnih procesov, integracija podatkov ter eksperimentalna ekonomija.

    Objavljeno: 13.12.2002
  • Tržišče pomnilniških kartic bo raslo

    Tržišče pomnilniških kartic si je opomoglo od prevelikih zalog in bo v naslednjih letih doživelo znatno rast, predvideva poročilo raziskovalnega podjetja Web-Feet Research. V letošnjem letu naj bi vrednost trga dosegla kar 2,05 milijarde dolarjev, kar je znatno več od lanske 1,3 milijarde dolarjev in celo več kot 1,8 milijarde dolarjev leta 2000. Lani so prevelike zaloge in slaba kupna moč prinesli svoje k znižanju cen in majhnim dobičkom, letos pa so večje zahteve po pomnilniških karticah z velikimi pomnilniki cene dvignile. Pri podjetju so tudi ocenili, da bo leta 2007 to tržišče vredno 13,5 milijarde dolarjev, število prodanih pomnilniških kartic pa naj bi se dvignilo iz letošnjih 75 milijonov na 542 milijonov.

    Objavljeno: 12.12.2002
  • Prepoznava pisave, ki deluje

    Vnos podatkov v ročni ali tablični računalnik preko polja za prepoznavo pisave je pogosto vse prej kot preprosto opravilo in zahteva od uporabnika, da popolnoma opusti svoj način pisanja ter prevzame tistega, ki ga zahteva program. Med boljše programe za takšna opravila sodi OnSpot, švedskega podjetja Dacuma, predstavljen tudi na letošnjem Comdexu. Program odlikuje predvsem velika natančnost in možnost naravnega pisanja črk, ki so sestavljene iz dveh potez, kot je denimo >>ü<<. Poleg tega je hiter in zanesljiv, ima pa tudi orodja, ki olajšajo vnašanje teksta v majhna polja, kot je denimo tisto na ročnem računalniku. Poleg različice za latinico, obstajata tudi različici za japonske in kitajske znake, čeprav v OnSpotovo latinico šumniki še niso vključeni.

    Objavljeno: 12.12.2002
  • nVidia bližje Linuxu

    Izdelovalec grafičnih kartic nVidia je predstavil novo različico skupka gonilnikov in programov Unified driver, za večino njihovih izdelkov za razne operacijske sisteme. Med večjimi novostmi je predvsem znatno povečana podpora za Linux, s kupi novih, bolj zmogljivih gonilnikov, pri nVidii pa so pripravili gonilnike tudi za Intelove 64-bitne procesorje Itanium in AMD-jeve Hammerje.

    Objavljeno: 12.12.2002
  • Izšel WriteDVD! Pro v5.0

    Podjetje Software Architects je predstavilo novo, peto različico programa WriteDVD! Pro, ki podpira vse vrste zapisovalnikov CD in DVD in uporablja nov zapis imenovan univerzalen zapis diska (Universal Disk Format - UDF). Program omogoča snemanje na nosilce CD-R, DVD-R in DVD+R po načinu >>povleci in spusti<<, paketno zapisovanje na nosilce DVD-RW in CD-RW ter zapisovanje na logične bloke (block addressable writing) na nosilce DVD+RW, DVD-RAM in CD-RW v načinu Mt. Rainier.

    Objavljeno: 12.12.2002
  • Manjše pomnilniške kartice MMC

    Konzorcij podjetij, ki stoji za pomnilniškimi karticami MultiMediaCard, je predstavil novo različico pomnilniških kartic, ki so od dosedanjih za približno polovico manjše. Nove kartice RS-MMC (Reduced Size MultiMediaCard) so velike 24 × 18 × 1,4 mm, tako da zavzemajo prostornino 0,60 cm3, kar je najmanj med vsemi uveljavljenimi tipi kartic na tržišču. V začetku bodo na voljo kartice s 16, 32 in 64 MB pomnilnika, v naslednjem letu pa naj bi na tržišče prišle tudi takšne s 128 in 256 MB. Nove kartice so združljive z obstoječimi karticami MMC, tako da jih lahko s pomočjo prilagojevalnika vtaknemo v razširitvena mesta zanje. Kartice RS-MMC naj bi se uporabljale predvsem v mobilnih telefonih in ročnih računalnikih.

    Objavljeno: 12.12.2002
  • 16-procesorski xSeries 440

    IBM je nekoliko presenetil s predstavitvijo 16-procesorske različice svojega največjega strežnika z Intelovo arhitekturo, modela eServer xSeries 440. Objava novega modela se je zgodila hitreje, kot so pričakovali analitiki in le malo po tem, ko so na dan pricurljale vesti o še zmogljivejši 32-procesorski različici, ki bo predvidoma predstavljena naslednje leto. IBM torej z novim sistemom ni čakal na novi Microsoftov operacijski sistem Windows .NET Server 2003, ki bo znal že sistemsko podpirati 16-procesorske strežnike, temveč je v sodelovanju z Microsoftom nekoliko prilagodil sedanjo različico strežnika Windows 2000 Datacenter Server.

    Objavljeno: 11.12.2002
  • Kaspersky tudi s požarnim zidom

    Podjetje Kaspersky Labs, znano po antivirusnih rešitvah, se podaja tudi na področje požarnih zidov za domačo rabo. Novost se imenuje Kaspersky Anti-Hacker, namenjen pa je posameznikom, ki želijo računalnike zaščititi pred vdori z interneta. Program je zasnovan tako, da je kar se da preprost za uporabo, s čimer naj bi odpravili največjo pomanjkljivost konkurenčnih izdelkov. Z novim orodjem je mogoče nastavljati filtre za posamezne programe, podatkovne povezave (TCP, UDP, ICMP), omogočiti ali onemogočiti dostop do posameznih naslovov IP ali pa komunikacijskih vrat. Na voljo je pet vnaprej definiranih nivojev zaščite, možna pa je tudi ročna nastavitev parametrov.

    Objavljeno: 11.12.2002
  • Razvojno orodje za Office 11

    Microsoft je predstavil dodatek za razvojno orodje Visual Studio .NET, s katerim bo mogoče razvijati poslovne rešitve z uporabo storitev prihajajoče različice pisarniškega paketa Office 11. Komplet z imenom Visual Stuio Tools for Office sestavljajo posamezna orodja, delovna ogrodja, povezovalni programi in napotki, s katerimi je mogoče uporabiti gradnike paketa Office 11 v raznih rešitvah in to z uporabo sodobnih tehnologij, kot so XML, SOAP in spletne storitve. V paketu so tudi knjižnice za programske jezike Visual Basic .NET in Visual C++ .NET, podpora za jezik XPath, ki omogoča vključitev spletnih storitev v Office in lastne rešitve ter sheme XML za izmenjavo podatkov s paketom Office 11. Orodje bo na voljo ob izidu nove različice paketa Office, predvidoma konec pomladi 2003.

    Objavljeno: 11.12.2002
  • Java za StarOffice

    Sun razvija razvojni komplet, s katerim bo mogoče prilagajati programski paket StarOffice poslovnim potrebam uporabnikov. Razvojni komplet temelji na javi, dokončan pa bo predvidoma do srede leta 2003. S kompletom bo mogoče spremeniti obnašanje in celo videz paketa StarOffice, seveda pa bo mogoče pri rešitvi uporabljati njegove osnovne gradnike. Z novimi orodji bo StarOffice med drugim tudi dobil tisto, kar je imel Microsoftov Office že lep čas - skriptni jezik za avtomatizacijo postopkov, kakršen je Visual Basic for Applications. Razvojni komplet pa bo prinesel tudi nekatere nove rešitve za zagotovitev večje varnosti na nivoju pisarniškega paketa. Ta bo obenem temelj za tehnologijo, ki bo temelj novosti tudi pri naslednji večji različici paketa StarOffice.

    Objavljeno: 11.12.2002
  • Exchnage "Titanium"

    Poleti 2003 bi Microsoft predstavil novo različico poštnega strežnika Exchange Server, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Titanium. Novi Exchange je posebej prirejen za delo z novim poštnim odjemalcem Outlook 11, delom prihajajočega pisarniškega paketa Office 11, bolje dela z mobilnimi napravami prek razmeroma počasnih povezav, prenovljen pa je tudi spletni vmesnik za dostop strežnika.

    Objavljeno: 10.12.2002
  • Večja proizvodnja digitalnih fotoaparatov

    Medtem ko prodaja računalniške opreme dosega le skromno rast, prodaja digitalnih fotoaparatov še naprej strmo raste. Zaradi tega proizvajalci, zlasti Japonski, naslednje leto načrtujejo precej povečano proizvodnjo, saj predvidevajo, da bodo skupno prodali več kot 30 milijonov digitalnih fotoaparatov. To je precejšen skok v primerjavi z letom 2002, ko bodo skupno prodali nekaj manj kot 19 milijonov aparatov. Največji del ponudbe bodo sestavljali modeli z dvemi in tremi milijoni na svetlobo občutljivih elementov, ki bodo obenem prevzeli vlogo na spodnjem delu ponudbe. Zanimivo, da med napovedmi za leto 2003 izstopa Sanyo, ki načrtuje izdelati dvakrat več enot kot letos, skupno kar šest milijonov aparatov. S tem je celo pred bolj znanimi tekmeci, kot so Canon (3 milijone kosov), Olympus in Nikon (oba po 2 milijona kosov). Za njimi sledi FujiFilm, ki bo predvidoma izdelal okolo 1,5 milijona izdelkov.

    Objavljeno: 10.12.2002
  • Monitor na plastični foliji

    Pri Xeroxu razvijajo novo tehnologijo, s katero bo mogoče narediti kot folija tanke plastične zaslone, ki jih lahko povrh vsega upogibamo. Xerox je vložil v zadnjih letih precej sredstev v razvoj novih tehnologij za prikaz podatkov, največ napora pa je usmerjenega v iskanje novih organskih polimerov, s katerimi naj bi nadomestili klasične silicijeve tranzistorje. Glavni razlog za izbor novega materiala je znižanje stroškov proizvodnje, saj bi lahko tovrstne zaslone skupaj z elektroniko dobesedno tiskali s posebnim proizvodnim procesom. Pri Xeroxu menijo, da so našli primerno kombinacijo organskih snovi, ki zagotavlja primerne električne lastnosti, hkrati pa tudi vzdržljivost pri zvijanju. S tem naj bi precej pospešili nadaljnji razvoj, prve primerke pa bi lahko zaradi tega lahko srečali že čez dve leti.

    Objavljeno: 10.12.2002
  • Novi strežniki HP ProLiant

    HP je predstavil prenovljene modele strežnikov ProLiant, ki uporabljajo najnovejše Intelove procesorje Pentium 4 in Xeon MP. Prenove so bili deležni modeli DL320, DL360 in DL580, ki so namenjeni za vgradnjo v strežniške omare. Po ocenah predstavnikov podjetja najzmogljivejši model DL580 v primerjavi s dosedanjimi različicami zaradi zmogljivejših procesorjev nudi okoli 26% boljšo zmogljivost. To so dosegli z uporabo procesorjev Xeon MP (razvojno ime Gallatin), ki so manjši, hitrejši in imajo večji predpomnilnik. Poleg tega model ProLiant DL580 prvič vsebuje tehnologijo za vročo zamenjavo pomnilnika v primeru, da se posamezne pomnilniki modul pokvari. Cena strežnika se v ZDA prične pri 7.200 dolarjih. Za manj zahtevne HP ponuja model ProLiant DL320, ki za najmanj 1.450 dolarjev nudi procesor Pentium 4 s taktom 2,26 GHz. Model ProLiant DL360 je zasnovan na procesorjih Xeon, podpira do dva procesorja na strežnik, osnovna cena pa znaša 2.600 dolarjev.

    Objavljeno: 10.12.2002
  • Japonska prenavlja strategijo razvoja informacijskih tehnologij

    Japonska vlada je ustanovila strokovno skupino, ki bo do februarja pripravila novo podobo strategije razvoja informacijskih tehnologij, imenovano e-Japonska. Skupino vodi sam predsednik vlade Junichiro Koizumi, med člani pa je tudi predsednik uprave Sonyja Nobuyuki Idei.

    Objavljeno: 10.12.2002
  • IBM kupuje družbo Rational Software

    IBM je v začetku decembra opravil še en milijardni nakup, kupili so proizvajalca razvojnih orodij in sistemov Rational Software. Transakcija po kateri bo postal IBM lastnik celotnega podjetja je ocenjena na 2,1 milijarde dolarjev. Rational je eden od vodilnih proizvajalcev razvojnih orodij, znani pa so predvsem po svojih rešitvah za mobilno telefonijo, medicinsko opremo in druge vgradne računalniške tehnologije. IBM naj bi s tem nakupom predvsem zagotovil rešitve, ki pokrivajo celoten spekter potreb strank, tudi pri sistemih in napravah, ki jih IBM-ova orodja doslej niso podpirala. Rational Software je že doslej sodeloval z družbo IBM, med drugim pa so sodelovali na skupnem projektu razvojnega ogrodja z odprto kodo Elcipse. Ko bo nakup zaključen, bo IBM družbo Rational vključil v svoj program kot samostojno tržno znamko, tako kot že danes velja za IBM-ove oddelke Lotus in Tivoli.

    Objavljeno: 9.12.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji