Objavljeno: 30.5.2013 01:00

Windows 8.1 je prišel!

Microsoft je objavil novo različico operacijskega sistema Windows, ki nosi uradno oznako 8.1. Gre za dokaj temeljito predelano različico okolja Windows 8, kjer so naredili kopico izboljšav zlasti na osnovi pripomb in sugestij s strani dosedanjih uporabnikov slabo leto dni starega sistema.

Pregled novosti začnimo z najbolj diskutiranim, a morda najmanj pomembnim delom. V nasprotju s pričakovanji in namigovanji nova različica ne vrača tipke Start v namizno izvedbo okolja Windows 8. Namesto tega je Microsoft vgradil nekakšno »bližnjico« imenovano Start Tip, ki je prikazana v levem kotu namizja. S klikom nanjo se uporabnik vrne na novi začetni zaslon okolja Windows 8.1. Vprašanje je, če bo to uporabnikom dovolj.

Microsoft se je sicer v različici 8.1. dotaknil skoraj vseh delov sistema, celo več, kot bi bilo pričakovati glede na kratek čas od predstavitve osmice. Začetni zaslon, njegovo ozadje in velikost ploščic lahko prilagodimo različnim zaslonom in okusom. Še bolj pomembno pa je, da imamo v vmesniku na dotik zdaj možnost videti podatke več kot dveh programov sočasno, v odvisnosti od velikosti in ločljivosti zaslona. Površino zaslona lahko tudi poljubno razdelimo in nismo več omejeni na razdelitev 80:20 kot v prvotni izvedbi okolja Windows 8.

Izboljšali so domala vse vgrajene programe in dodali nekaj novih, kot sta štoparica in povsem nov kalkulator. Vgrajeni iskalnik zdaj išče podatke v lokalnih imenikih, programih, strežnikih in spletnih storitvah. Še bolj so okolje Windows približali spletnemu pomnilniku Skydrive, kar se tiče odklopljenega dostopa do datotek, ki so sicer hranjene v oblaku. Program Photos ima zdaj možnost urejanja fotografij, trgovina Windows Store pa je dobila nov videz, večjo preglednost in prikazuje več podrobnosti o ponujenih programih.

Windows 8.1 prinaša brskalnik Internet Explorer 11, pri katerem so predvsem izboljšali hitrost delovanja. Poleg tega omogoča uporabo poljubnega števila odprtih zavihkov, brez da bi to upočasnilo delovanje računalnika. Drobna novost je možnost, da med brskanjem pustimo vedno odprto naslovno vrstico, kar pride prav predvsem v vmesniku na dotik.

Windows 8.1 bo na voljo brezplačno za dosedanje uporabnike in sicer od 26. junija dalje. Redna prodajna cena pa ostaja enaka kot pri različici 8.0.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 30.5.2013 | 19:58

Se pravi, tisti ki imajo Win8, bodo dobili notifikacijo pri Windows Update in bo to potem to?

Matjaž Klančar | 31.5.2013 | 08:52

Vse tako kaže.

Artplant | 31.5.2013 | 23:17

No, 8.1 še ni prišel, so pa novinarji z njim seznanjeni. Preview naj bi bil dostopen konec junija na konferenci Build, uradni update pa sredi ali konec jeseni -> http://www.zdnet.com/windows-8-1-unveiled-will-it-change-your-mind-about-windows-8_p2-7000016112/

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji