Objavljeno: 31.12.2015 08:00

Vojaški robot preglasen

Štirinožni robot, ki so ga razvili v podjetju Boston Dynamic’s, je nepripravljen za delo z marinci. Robot, ustvarjen za ameriško raziskovalno enoto Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), imenovan Legged Squad Support System (LS3), je zmožen nositi več kot 180 kg bremena, se ubogljivo odziva na ukaze in obvlada premikanje po zahtevnejšem terenu. LS3 so v okviru največje vojaške vaje na območju Pacifika pričeli testirati poleti leta 2014. Odkrili so robotovo šibko točko, bil je preglasen. Med pravo akcijo bi tako hitro izdal položaj vojakov.

Septembra so pri Boston Dynamic’s razvili prototip robotskega psa z imenom Spot. Tudi slednjega so marinci testirali in ugotovili, da je primernejši od večjega brata, a zmožen prenašanja le 18 kg težkega bremena. Ker ne deluje avtonomno, ga je treba usmerjati s krmilnikom. 

Kljub nespornemu potencialu sta oba robota danes že upokojena. Njuni razvijalci pravijo, da testi in trud vseeno nista bila zaman. Veliko so se naučili in pridno delajo naprej.

40gECrmuCaU

Military.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji