Objavljeno: 1.5.2014 11:00

Veliki bitcoinski eksperiment na ameriški univerzi

Da bitcoin ni le špekulativni balonček in uporaben pripomoček za pranje denarja ter nezakonite nakupe, želijo pokazati na sloviti ameriški univerzi MIT. V raziskovalne namene bodo jeseni vsem svojim dodiplomskim študentom razdelili po 100 dolarjev v obliki bitcoinov.

Projekta sta se domislila študenta bostonskega MIT-a Dan Elitzer in Jeremy Rubin, ki sta s projektom seznanila profesorski zbor, ki ga je z navdušenjem podprl. Da bo približno 4500 študentov prejelo ustrezno količino bitcoinov, bodo zapravili pol milijona dolarjev, ki sta jih pobudnika akcije nabrala z donacijami diplomantov MIT-a.

Do jeseni, ko bodo bitcoine delili, želijo postaviti ustrezno infrastrukturo ter povečati znanje o bitcoinu na univerzi. Pravijo, da je bil MIT v zgodovini vedno v prvi vrsti, ko so se uveljavljale nove tehnologije, zato tudi pri bitcoinu ne smejo zamuditi. Pravijo, da gre za podobno potezo, kot če bi v začetku internetne dobe vsem študentom omogočili povezavo do interneta.To soboto bodo imeli Bitcoin Expo, kjer se bodo lahko vsi študentje seznanili z bitcoinom.

Vse skupaj ni le promocijski trik, ampak ima resno raziskovalno vrednost. Nihče ne ve, kako bodo študentje bitcoine porabili, kar je poanta celotnega programa. Na ta način bodo na kampusu ustvarili največje povezano območje z bitcoini, kjer bo lahko nastala vzporedna bitcoinska ekonomija. Trenutno je namreč bitcoin razširjen po vsem svetu, a so njegovi uporabniki sorazmerno izolirani. Sedaj bomo dobili območje, kjer bo imel vsakdo bitcoine in znanje o njih. Nihče ne ve, ali jih bodo študentje zašpekulirali, pozabili v predalu ali pa zagnali vzporedno ekonomijo.

http://bitcoin.mit.edu/announcing-the-mit-bitcoin-project/

http://tech.mit.edu/V134/N22/bitcoin.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji