Objavljeno: 28.5.2013 01:00

V mladih je moč

Na vsakoletnem mednarodnem sejmu posvečenem znanosti in inženirjem je Intel vnovič pokazal, da moramo na pri največjih dosežkih računati na mladino in sveže zamisli. Zanimivo je, da so trije najboljši projekti plod dela študentov, od katerih ni nihče še dosegel starost 20 let.

Prvo nagrado v višini 75.000 dolarjev je požel 19-letni romunski up Ionut Alexandru Budisteanu, ki je s pomočjo algoritmov umetne inteligence, 3D radarja in nekaj poceni kamer razvil sistem za samodejno vožnjo vozil prihodnosti, povrh vsega z izredno nizko ceno. Rešitev omogoča samostojno računalniško upravljanje vozila, pri čemer zna slediti cestnim oznakam, semaforjem, ovinkom in drugim oviram na cesti. Avtor ocenjuje, da bi že s sedanjo tehnologijo lahko rešitev stala komaj 4.000 dolarjev.

Za področje računalništva in mobilnih naprav je morda še bolj zanimiv dosežek 18-letne študentke Eesha Khare iz Kalifornije, ki je razvila dodatek za akumulatorje mobilnih naprav, s katerim naj bi uspeli telefon ali tablico popolnoma napolniti s svežo zalogo energije v samo 20 do 30 sekundah. Intelu je ta dosežek še posebej pri srcu, zato so projektu podelili drugo mesto in nagrado 50.000 dolarjev.

Na tretje mesto se je uvrstil komaj 17-letni Henry Wanjune Lin iz Luisiane, ki je prispeval pomembne podatke na področju astrofizike, ki bodo znanstvenikom omogočili bolje razumeti vesoljno temno snov, temno energijo in vpliv segrevanja in ohlajevanja vesoljskih teles na njegovo širitev.

http://newsroom.intel.com/community/intel_newsroom/blog/2013/05/17/romanian-teenager-wins-big-for-low-cost-self-driving-car-innovation

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji