Objavljeno: 2.9.2014 05:00

V kitajskem rudniku bitcoinov

Na Kitajskem ne najdemo le rudnikov za izkopavanje premoga, redkih zemelj ali zlata, temveč tudi računalniške. Nekaj izmed največjih rudnikov bitcoinov so postavili prav Kitajci.

Od kod dobimo bitcoine, smo lani že obširno pisali. Zmogljivi računalniki morajo s poizkušanjem rešiti težak matematičen problem (izračun take zgoščene vrednosti bloka vseh nedavnih transakcij in naključnega števila po algoritmu SHA-256, ki ima na začetku dovolj ničel), ki postaja sčasoma še težji. Razlog je ta, da mora biti hitrost rudarjenja novih bitcoinov ves čas enaka, zato dodajanje računske moči avtomatično povzroči prilagoditev (povečanje težavnosti).

V tej bitki za prevlado je mogoče zmagati le tako, da sproti posodabljamo in širimo računalniške sisteme za rudarjenje. Na Kitajskem so zgradili štiri velikanske hale s 3000 kvadratnimi metri površine, v katerih je računalniška oprema, namenjena izključno rudarjenju bitcoinov. Pri tem so se obrnili z značilno kitajsko hitrostjo, tako da so hale postavili v 15 dneh, še deset dni pa je trajalo, da so jih napolnili z računalniškimi komponenta. Manj kot mesec dni po začetku gradnje pri 25 °C tiho brni na tisoče škatel, ki rudarijo nove bitcoine. Računska moč, ki je na celem svetu namenjena rudarjenju bitcoinov, pa eksponentno narašča, tako kot raste tudi zahtevnost problema.

Fotoreportaža: http://www.thecoinsman.com/2014/08/bitcoin/inside-one-worlds-largest-bitcoin-mines/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji