Objavljeno: 13.8.2014 05:00

USB, obrni se!

Bliža se konec težav, ki jih povzročajo USB-priključki, saj nov standard prinaša poenotenje in predvsem obrnljivost.

Kratica USB ima resda v imenu univerzalnost, a to še zdaleč ne velja za priključke. Danes poznamo že tip A, tip B, mini B, micro B in še ustrezne verzije teh priključkov za USB 3.0. Dodatne preglavice pa povzroča neobrnljivost teh priključkov, kar po Murphyju pomeni, da bomo USB-kabel vedno poizkusili vtakniti v napačni orientaciji, nemalokrat pa moramo poizkusiti kar trikrat – čeprav sta možni orientaciji samo dve.

Zato je USB Promoter Group dokončala standard  za priključek tipa C, ki naj bi prinesel več reda. Omenjeni priključek nadomešča vse dosedanje priključke in z njimi sicer fizično ni združljiv, bodo pa obstajali adapterji in kabli, da bomo lahko dosedanje naprave do njihove upokojitve še vedno normalno uporabljali.

Novi priključek bo obrnljiv, tako da bo vseeno, kako ga bomo zavrteli okrog horizontalne osi. Prav tako bo nekoliko manjši od dosedanjih priključkov, tako da ga bomo lahko našli tako v domačih računalnikih kakor v majhnih prenosnih telefonih. Podpiral bo standard USB 3.1 s hitrostjo prenosa podatkov 10 Gbit/s, ki ga sicer naprave še ne podpirajo. Prek njega bo lahko teklo do 5 A toka in bo prenašal 100 W energije.

Naprave z novim standardom pričakujemo prihodnje leto.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji