Objavljeno: 16.2.2019 05:00

Umetna inteligenca blesti v pisanju lažnih novic

Raziskovalni inštitut OpenAI iz San Francisca, ki ga financirajo številni vplivneži iz Silicijeve doline, na primer Elon Musk in Peter Thiel, je predstavil umetno inteligenco, ki zna sama pisati že zelo koherentna besedila. Ker je nova umetna inteligenca zelo sposobna pri pisanju prepričljivih, a povsem lažnih besedil, so se odločili, da je za zdaj ne bodo spustili v javnost.

Nova umetna inteligenca se uči iz približno osem milijonov spletnih strani, kjer so članki in različna druga besedila. Pri tem je tako pametna, da na primer z Reddita postrga le povezave, ki imajo človeško karmo več kot 3, torej so jih ljudje že ocenili kot verodostojne iz takšnega ali drugačnega razlika.

Besedilo, ki nastane, je v povsem pravilni angleščini, običajno pa ima tudi logični smisel. Vsebuje celo lažne navedke, ki so videti zelo realistično. Zato OpenAI ne želi spustiti tehnologije v javnost, ker pravijo, da bi jo lahko zlorabili za širjenje lažnih novic v velikanskem obsegu.

Številni akademiki pa opozarjajo, da je početje OpenAI sporno. Problematičen ni le njihov razvoj, temveč predvsem lovljenje pozornosti in predstavljanje svojih izsledkov. Opozarjajo, da na primer »znanstveni članek«, ki spremlja predstavitev nove umetne inteligence, ni šel skozi klasično recenzijo (peer review), ki je v znanosti nujna. Ob tem poudarjajo, da bodo napadalci prej ali slej zlorabljali orodja za pisanje lažnih novic. Zato je pomembno, da so jih platforme (npr. Facebook) sposobne prepoznati. Primer lažne novice si lahko preberete v priloženi sliki. Rumeno označeno besedilo je BBC-jev komentar.

OpenAI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji