Objavljeno: 8.2.2016 05:00

Twitter napoveduje tektonske spremembe

Twitter definirata dve ključni karakteristiki: omejitev dolžine objav na 140 znakov in strogo kronološki prikaz objav. Jedrnato in najnovejše. Toda to se utegne spremeniti že zelo kmalu.

Izvršni direktor Jack Dorsey je že minuli mesec na glas razmišljal, da bi lahko Twitter v prihodnosti odpravil omejitev 140 znakov na objavo. To je sicer Twitterjev zaščitni znak, a po drugi strani ljudje pogosto želijo povedati več, za kar ta hip uporabljajo različne trike – več zaporednih objav, fotografiranje teksta ipd. Za zdaj je ostalo le pri razmišljanju.

A še pred to spremembo bomo očitno videli konec strogega kronološkega reda objav. Tako imenovani algoritmični prikaz objav naj bi nekateri uporabniki testno videli že prihodnji teden. Gre za podobno logiko, kot jo ima na primer Facebook. Na prvi strani nam zgodb in objav ne prikazuje le glede na čas nastanka, temveč z različnimi algoritmi poizkuša ugotoviti njihovo relevantnost. Tako zlasti po daljši odsotnosti hitro vidimo najpomembnejše dogodke, ne pa nujno tudi najnovejših.

Pri Twitterju zgodba ni tako enostavna, ker ga številni uporabljajo prav zaradi njegove funkcije, da takoj prikazuje zadnje informacije. To je pomembno v financah, politiki, novinarstvu itd.

Zato Twitter išče srednjo pot. Potrdili so, da kronološkega prikaza objav v realnem času ne bodo ukinili – z drugim besedami, vsak si ga bo lahko nastavil – bodo pa uvedli tudi drugo možnost, tj. algoritmični prikaz objav. Ta naj bi bil inteligenten, tako da bi bilo starejših objav med višjimi sorazmerno malo, pa še to le najpomembnejše. Prav tako bi algoritem upošteval frekvenco obiska, tako da bi nam ob rednem obiskovanju kazal najnovejše objave, po daljši odsotnosti pa več relevantnih in manj najnovejših.

Odziv Twitterjeve skupnosti na te napovedi je bil silovit. Nekateri so novost pozdravili, drugi so malodane zagrozili z odhodom. Dorsey miri strasti in zagotavlja, da bo Twitter ostal generalno tak, kot je, in da bodo vsi imeli možnost nastaviti želen videz. Kaj se bo šele zgodilo, ko bo Twitter začel preizkušati umik meje 140 znakov?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji