Objavljeno: 5.3.2016 05:00

T-2 gre še tretjič v stečaj

Višje sodišče je T-2 še tretjič poslalo v stečaj, saj je ocenilo, da podjetje ne bo sposobno izpeljati prisilne poravnave iz leta 2012 in upnikov poplačati, kot je bilo dogovorjeno (44-odstotno do leta 2021). S tem se je, vsaj tako kaže, zaključila saga s proceduralnimi zapleti, ki so poldrugo preprečevali stečajni postopek. Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Danico Čuk.

Kozorcij upnikov DUTB, Banka Celje in Hypo Alpe Adria Bank je stečaj zahteval že septembra 2014, a je višje sodišče že začeti postopek po pritožbi lastnikov ustavilo in zadevo vrnilo v odločanju prvostopenjskemu sodišču. To je avgusta 2015 potrdilo sklep o začetku stečajnega postopka, na kar se je T-2 pritožil na ustavno sodišče. To je lani novembra ugotovilo, da je bilo T-2 kršena vsaj ena ustavna pravica, ker se lastnik Garnol ni mogel izreči o vsebini zahtevka za začetek stečajnega postopka, zato ustavno sodišče sploh ni presojalo ostalih zatrjevanih kršitev, temveč je zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

V ponovljenem postopku je višje sodišče odločilo, da gre T-2 v stečaj. Že tretjič. Za stranke se kratkoročne spremembe ne obetajo, saj se vsi deležniki zavedajo, da so telekomunikacijska podjetja kaj vredna le, če obratujejo. Zato je pričakovati, da bo stečajna upraviteljica podjetju dovolila nadaljevanje tekočega poslovanja med stečajnim postopkom, ko se bo iskal kupec za celotno podjetje. Razkosanje in prodaja infrastrukture bi namreč navrgla bistveno nižji izkupiček. In da, še vedno morate poravnavati vse svoje dolgove do T-2.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji