Objavljeno: 1.6.2015 09:00

Storitev Hola VPN izkorišča odjemalce

Storitev Hola ponuja VPN dostop, preko katerega lahko razmeroma enostavno pridemo do spletnih storitev, ki pri nas sicer niso omogočene – primer je dostop do filmov in serij preko Netflix. Raziskovalci pa so sedaj odkrili več varnostnih lukenj, zaradi katerih priporočajo, da uporabniki takoj prenehajo z uporabo, odkritja so objavili na spletni strani »Adios Hola«.

Izraelsko podjetje, ki stoji za Hola VPN, naj bi računalnike uporabnikov spreminjalo v vozlišča v t.i. »botnet«, pri tem pa prodajalo dostop do njihovih spletnih povezav. Povedano drugače, računalniki uporabnikov so lahko iztočna točka za spletno brskanje tretjih oseb, zaradi česar bi se lahko ilegalno početje povezalo z uporabnikom, ki s tem ni imel ničesar. Podobno se lahko zgodi pri uporabi brskalnika Tor, kjer pa lahko uporabnik to možnost sam izkuljuči – pri Hola pa se to dela brez vednosti uporabnikov.

Podjetje naj bi spletne povezave svojih uporabnikov prodajalo preko spletne strani Luminati, kjer računajo od 1,45 USD do 20 USD na GB prenosa. Na strani Adios Hola so raziskovalci objavili spletne pogovore med seboj in podjetjem, kjer so pri slednjem povedali, da ne spremljajo, kaj vse uporabniki počnejo na njihovi storitvi – tudi če gre za ilegalno početje.

Kakorkoli priporočamo vsem, da prenehajo z uporabo Hola VPN.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji