Objavljeno: 25.6.2013

Snowden: Američani napadali Kitajce

South China Morning Post razkriva, da so Američani s hekerji napadali kitajske univerze, ponudnike interneta in druge organizacije, hkrati pa so prestrezali kratka sporočila (SMS). To so počeli vsaj od leta 2009 v okviru programa Prism, razkriva Edward Snowden z dokumenti, ki jih je posredoval kitajskemu časniku.

ZDA so doslej javno kritizirale Kitajsko, da njeni vladni hekerji napadajo ameriške tarče, in jo resno pozivale k prenehanju sovražnosti. Kitajci so medtem trdili, da njihov vojaški oddelek, zloglasna Enota 61398 v Šanghaju, zgolj varuje kitajske sisteme in se brani pred zahodnimi napadi. Dokazov za to ni bilo, ker so Kitajci bolj skrivnostni in tudi morebitnih vdorov niso obešali na veliki zvon, medtem ko so ameriška podjetja javno tarnala.

Snowden pa sedaj dokazuje, da imajo maslo na glavi tudi Američani. Že leta 2009 so napadali nekatera interneta vozlišča na Kitajskem in operaterja omrežja podmorskih optičnih kablov, januarja letos pa so zadnjikrat napadli prestižno kitajsko univerzo Tsinghua v Pekingu, kjer ima središče eno izmed šestih glavnih internetnih omrežij na Kitajskem.

Poleg tega so izvajali tudi obsežno prestrezanje SMS-sporočil, ki jih je NSA preiskovala in analizirala. Vse to kaže, da se je hladna vojna preselila na internet, velesile pa se kljub ponižnim izrazom v javnosti medsebojno redno napadajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji