Objavljeno: 17.2.2015 20:00

Slaba banka paketno prodaja IT podjetja 

Kot poroča današnji Dnevnik, si v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) prizadevajo, da bi podjetja s področja IT, ki jih imajo v svojem portfelju, prodali enemu kupcu. Kot še pišejo, naj bi kupec s tem dobil vodilni položaj na trgu veleprodaje in maloprodaje tehnološke opreme v državi.

V slabi banki, kot DUTB še drugače poimenujemo, naj bi tako pripravljali seznam podjetij za prodajo, pri čemer jim pomaga podjetje KF Finance. Šlo naj bi za tri hčerinske družbe Avtotehne, poleg distributerja računalniške opreme Avtere sta naprodaj še družbi Comshop in Birotehna, v paket  pa naj bi želeli dodati še blejski Perftech, ki je v lasti ACH in Big Bang, ki je del stečajne mase Merkurja. A v obeh podjetjih še nimajo soglasja uprave in stečajne upraviteljice, čeprav, tako Dnevnik, bi v primeru Big Banga na DUTB soglasje zlahka obšli, saj bi kupcu prodali svojo terjatev do starega Merkurja, ki je zavarovana s 55 odstotnim deležem Big Banga. To naj bi se zgodilo letos jeseni.

Kot pravijo naši viri, je taka prodaja v svežnju precej verjetna, saj v nasprotnem primeru nekaterih podjetij, denimo Comshopa, sploh ne bi bilo mogoče prodati. Sporna naj bi pa bila trditev o prevladujočem položaju, ki bi ga kupec pridobil na trgu, saj prodajana podjetja tako med veleprodajalci, kot med trgovci na drobno, nimajo  prevladujočega položaja. Bigbang je sicer največji prodajalec IT opreme na drobno pri nas, vendar to obsega le manjši odstotek celotnega BigBangvega prometa, poleg tega pa je maloprodaja v času interneta vse manj pomembna.

Podjetja v svežnju imajo sicer letne prihodke v višini 180 milijonov evrov in okoli 700 zaposlenih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji