Objavljeno: 14.7.2001

Še večji diski, do konca leta že preko 137 GB

Zmogljivost diskov se podvoji približno vsakih 12 mesecev in se hitro približuje meji 137,4 GB, ki jo dopušča trenutno najbolj razširjen standard ATA 100. Oviro predstavlja 28-bitno naslavljanje, ki ga bodo nadgradili v 48-bitno v prihajajoči šesti reviziji standarda. S tem se bo največja možna kapaciteta povečala za več kot milijonkrat, na 144 PB (petabytov), kar bi moralo zadoščati za nekaj prihajajočih let.

Z velikimi diski se očitno najbolj mudi Maxtorju, ki je za lažje sprejemanje novega standarda ustanovil skupino >>Big Drive<<, v kateri je precej zvenečih imen: Compaq, CMD/Silicon Image, Microsoft, Ontrack Data International, Phoenix, Promise Technology, Storage Soft in Via Technologies. Ob tem obljubljajo, da bodo že do konca leta ponudili diske, večje od 137 GB. Uporabniki vmesnika SCSI so (zaenkrat) lahko še brez skrbi - zaradi 32-bitnega naslavljanja je tu največja možna velikost diska omejena na 2100 GB.

Ob tem se pojavlja vprašanje, komu bodo taki diski sploh namenjeni. Povprečni uporabnik s programi in podatki težko napolni že povprečno velik disk, kaj šele take >>pošasti<<. Proizvajalci računajo predvsem na tiste, ki se ukvarjajo z obdelavo video posnetkov in druge večpredstavne vsebine, ki so prostorsko najbolj potratni. Potencialno zelo veliko tržišče predstavljajo tudi naprave zabavne elektronike (predvsem digitalni videorekorderji), ki bodo za shranjevanje posnetkov uporabljale velike diske.

http://www.maxtor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji