Objavljeno: 14.3.2007

SanDisk z Flash diskom za računalnike

Podjetje SanDisk je predstavilo 2,5-palčni disk namenjen pretežno za prenosne računalnike, ki temelji na pomnilniku Flash RAM, nudi pa zmogljivost 32 GB, dovolj za hrambo tradicionalnih operacijskih sistemov in programov. SanDisk bo pomnilniško enoto prodajal v večjih količinah pretežno proizvajalcem računalnikov za ceno okoli 350 dolarjev, kar je po eni strani bistveno več kot primerljiv disk z magnetnimi ploščami, vendar obenem precej manj kot dosedanji diski s tehnologijo Flash RAM.

S tem izdelkom odpirajo vrata za novo generacijo prenosnikov, ki bodo lažji, energijsko manj potratni (0,9 wattov proti 1,9 wattov pri klasičnih diskih), hramba podatkov pa bo bolj zanesljiva, saj je novi disk s Flash RAM neobčutljiv na tresljaje. Poleg tega pa proizvajalec navaja šestkrat manjšo verjetnost napak (MTBF) kot pri tradicionalnih diskih. Diski Flash RAM nudijo tudi precej hitrejši naključni dostop do podatkov, SanDisk pa navaja prenos s hitrostjo 67 MB/s in dostopni čas 0,11 ms. Nov disk bo denimo omogočal zagon operacijskega sistema Windows Vista v manj kot 30 sekundah v primerjavi s okoli 48 sekundah pri navadnih diskih.

Drugi proizvajalci, kot je denimo Samsung, so ubrali pot k hibridnim diskom, ki ob običajnih magnetnih ploščah nudijo še pomnilnik Flash RAM, ki deluje kot medpomnilnik in omogoča le občasni zagon diska za usklajevanje podatkov. SanDisk je izbral drugačno pot najbrž predvsem zato, ker sodi med vodilne proizvajalce pomnilniških kartic s temeljem na tehnologiji Flash RAM.

http://www.sandisk.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji