Objavljeno: 21.6.2013 01:00

Samsungovi hibridi ATIV Q in ATIV Tab 3

Samsung je na posebnem dogodku predstavil niz zanimivih novosti na področju računalnikov z okoljem Windows. Videti je, da se korejski proizvajalec z inovativnimi izdelki, spretnim oblikovanjem zelo trudil, da bi povečal tržni delež na tem segmentu. Tokrat sta najbolj zanimivi novosti sta hibridni računalnik ATIV Q in tablica ATIV Tab 3.

Samsung ATIV Q je konvertibilni računalnik, na katerem lahko uporabljamo okolja Windows in Android, tudi sočasno. Samsung trdi, da lahko programe za Android uporabljamo kot bližnjice na namizju okolja Windows 8 in obratno. Oba operacijska sistema vidita tudi skupne mape za izmenjavo podatkov. Za zdaj še ni jasno, ali gre za Samsungovo lastno tehnologijo ali pa virtualizacijo/emulacijo po vzoru rešitve družbe Bluestacks.

S strojne plati ga krasi 13,3-palčni zaslon z ločljivostjo 3.200 x 1.800 pik (275 pik na palec!), poganja pa ga Intelov procesor Core i5 s 4 GB RAM in 128 GB veliko enoto SSD. Celota je kljub zaslonu, ki ga lahko obrnemo, poveznemo nad tipkovnico ali pa zasukamo v poljuben položaj nad njo, debela le 13,9 mm in tehta 1,29 kg. Za nameček so dodali pisalo S-pen, s katerim lahko natančneje rišemo in pišemo, kot zgolj samo z uporabo prstov. V prodajo pride jeseni.

Samsung ATIV Tab 3 pa je tablični računalnik, ki je najbrž najtanjši in najlažji z 10-palčnim zaslonom in navadno (ne RT) različico okolja Windows 8. Debel je le 8,2 mm in tehta komaj 550 gramov, izvaja pa lahko običajne programe za Okna. Kljub temu menda zagotavlja 8,5 ur neprekinjenega delovanja. Zaslon ima ločljivost 1366 x 768 pik, računalnik pa poganja procesor Atom Z2760 s pomnilnikom velikosti 2 GB in enoto SSD velikosti 64 GB. Premore tako režo za kartice microSD, vmesnik HDMI, kot vrata USB (2.0). Računalnik je na moč podoben tablicam družine Galaxy z okoljem Android. V prodaji bo avgusta za ceno 700 dolarjev (brez DDV), ta pa vključuje tudi pokrov, ki je obenem priložnostna tipkovnica.

Omeniti velja, da je Samsung na istem dogodku predstavil še osveženo družino ultabookov serije 9 z imeni ATIV Book 9 Plus in ATIV Book 9 Lite. V prvem primeru je eleganten prenosnik dobil nove procesorje Intel Haswell (i5 in i7), predvsem pa 13,3-palčni zaslon z visoko ločljivostjo 3.200 x 1.800 pik, ki je obenem občutljiv na dotik. ATIV Book 9 Lite po drugi strani vsebuje cenejši in varčnejši procesor družbe AMD, zaslon z nižjo ločljivostjo (1.366 x 768 pik), manj pomnilnika in vse skupaj v nekoliko težjem kompletu. Seveda za precej nižjo ceno, ki pa bo znana ob začetku prodaje. Ta se prične v tretjem četrtletju 2013.

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji