Objavljeno: 27.8.2014 01:00

runScribe – pametno tipalo za tekače

Nove zamisli, kako uporabiti pametna tipala za pomoč pri športnih aktivnostih, v zadnjem času nastajajo kot gobe po dežju. Nov zanimiv predlog prihaja iz startupa runScribe, kjer razvijajo droben pripomoček, ki ga nataknemo na obstoječe tekaške copate.

Tipalo runScribe ima vgrajen žiroskop, ki meri drobne pospeške na devetih oseh, skupaj pa lahko prikaže 13 različnih podatkov, med katerimi število korakov, dolžino korakov, število korakov na minuto, pospešek, s katerim se dotakne stopalo tal, stopnjo pronacije in celo področje stopala, s katerim se najbolj pogosto dotikamo tal.

Zajete podatke lahko spremljamo na mobilnem telefonu ali prenesemo v spletno storitev, kjer jih nato natančno analiziramo. Avtorji načrtujejo celo zbiranje podatkov različnih tekačev (crowdsourcing) s katerimi bi lahko aktivno opozarjali na napake pri teku, ki lahko privedejo do poškodb.

Tipalo tehta le 15 gramov, z eno ploščato baterijo pa zagotavlja do 30 ur meritev. Posamezno tipalo bo stalo v najbolj osnovni različici 100 dolarjev, seveda pa bomo tipično želeli imeti dve, kar pomeni komplet za ceno 200 dolarjev. V pospeševalniku Kickstarter so avtorji doslej zbrali že čez 120.000 dolarjev od pričakovanih 50.000 dolarjev, kar pomeni, da se bo projekt po vsej verjetnosti izvedel po načrtih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji