Objavljeno: 30.4.2015 01:00

Priprava na Windows 10

Microsoft je na tradicionalni konferenci Bulid, namenjeni razvijalcem, razkril niz zanimivih novosti, večina pa jih je tako ali drugače povezana s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 10.

Najbolj odmevna je najava, da bo Microsoft omogočil enostaven prenos programov iz okolij Android in Apple iOS na svoj operacijski sistem. To bo omogočala naslednja različica razvojnega okolja Visual Studio, ki bo znala prevajati programe napisane v Javi, C++ in Objective-C, kodi za druge OS pa bodo samodejno dodali le manjkajoče dele, potrebne za delovanje v Oknih 10. S tem želijo povečati nabor programov za svoje platforme, zlasti za telefone z Windows 10.

Na konferenci so med drugim dali uradno ime novemu brskalniku, ki smo ga doslej poznali pod delovnim imenom »Spartan«. Brskalnik bo v končni različici imenovan Microsoft Edge. Tako kot bi pričakovali, ima Edge vgrajeno podporo za pomočnico Cortana, ter prilagodljivost glede na velikost ekrana ciljne naprave.

Glede slednjega so prikazali naslednjo razvojno stopnjo tehnologije Continuum, ki omogoča nadaljevanje uporabe programov na različnih napravah z različno strojno zasnovo in opremo. Za demonstracijo so telefon priključili na navaden monitor, miško in tipkovnico, kjer se je ta obnašal kot namizna aplikacija, ob izklopu pa se je spremenil v program za mobilne naprave, ki jih krmilimo s prsti ali peresom.

Microsoft je sočasno objavil novo preizkusno različico (številka 10074) okolja Windows 10, ki ga zdaj imenujejo »Insider Preview«. Čeprav veliko od najavljenih novosti ni v tej različici, pa lahko srečamo nekaj izboljšav v uporabniškem vmesniku. Zanimivo, da je Microsoft vrnil prosojnost Aero Glass, ki so ga izpustili v Windows 8.

Izboljšali so tudi spletno trgovino, ki zdaj ponuja tudi programe za namizje (torej »klasične« okenske programe), lažje najde želene programe glede na zvrst rabe, enostavnejši pa je tudi postopek namestitve in odstranjevanja programov. Uvajajo tudi posebno trgovino Windows Store for Business, kjer lahko podjetja postavijo lastne programe za rabo svojim zaposlenim.

Microsoft je prikazal tudi naslednjo iteracijo razvojnega projekta, s katerim nastaja okolje za povečano resničnost Microsoft Hololens. Za razliko od prikaza v začetku leta, ki je bila bolj ali nedelujoča kulisa, se zdi, da so tokratne demonstracije zasnovane na delujoči kodi. Demonstrator je tako lahko zagnal programe iz spletne trgovine in jih postavil na zidove navidezne sobe. Razpored programov je upravljal s kretnjami roke, z izgovorjenim ukazom »Follow me« pa mu je okno z delujočim video posnetkom sledilo po navideznem prostoru.

Za ponazoritev navideznega sveta so prikazali tudi interakcijo s 3D predstavitvijo človeškega telesa, zanimiva pa je tudi kombinacija robota, ki je bil delno sestavljen iz resničnega (spodnji del s kolesi) in navideznega (telo in glava) dela, demonstrator pa je celoto spretno premikal po odru. Kljub vsemu se zdi, da gre še vedno zgolj za draženje javnosti, kot dejanske izdelke, saj Microsoft še vedno molči glede strojne opreme Hololens, ki je ključna za uporabo povečane resničnosti. Prav tako molčijo o datumu objave Windows 10, čeprav se po spletu kot cilj vse bolj omenja julij.

6no1vF__Oj0

iH1D31YHsgY

mTVWj3dZFSo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji