Objavljeno: 8.5.2015 08:00

Prihaja nov ameriški zakon o nadzoru interneta

V ZDA se obeta sprejem novega zakona, katerega namen je podjetjem olajšati boj proti internetnim napadom, stranska posledica pa nove zakonite možnosti, da vladne agencije pridobijo še malo podatkov o uporabnikih.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo zvečer s 307 glasovi za in 116 proti sprejel besedilo zakonskega osnutka PCNA (Protecting Cyber Networks Act), ki podjetjem omogoča deljenje podatkov glede internetne varnosti. Namen zakona je zakonsko urediti izmenjavo podatkov med podjetji, ki jo sedaj omejujeta zakona o varnostni telekomunikacij in o prisluškovanju (Electronic Communications Privacy Act in Wiretap Act).

PCNA podjetjem omogoča, da si podatke izmenjujejo prek vladnih posrednikov, kamor sodi tudi razvpita obveščevalna agencija NSA. Nasprotniki zakona poudarjajo, da zakon podjetjem daje pravice za razširitev nadzora nad aktivnostmi uporabnikov na spletu, od zveznih agencij zahteva deljenje pridobljenih podatkov z NSA, uzakonja preširoka pooblastila za organe pregona in podjetjem dovoljuje uporabo invazivnih protiukrepov na vdore.

Zakon sicer predvideva nekaj ukrepov za anonimizacijo zbranih in posredovanih podatkov, a so po mnenju strokovnjakov zapisani premilo in preohlapno. Zaradi navedenih posegov v zasebnost, ki jih prinaša PCNA, je več kot trideset nevladnih organizacij ter varnostnih strokovnjakov in akademikov na predstavniški dom že konec aprila naslovilo pismo, v katerem so jih pozvali k zavrnitvi zakonskega osnutka.

Zakon podpira tudi Bela hiša. V tem mesecu bo o njem glasoval še Senat, in če bo tam dobil zadostno podporo, bo po predsednikovem podpisu začel veljati. Electronic Frontier Foundation, American Civil Liberties Union in druge organizacije že zbirajo podpise v peticiji, ki sicer ne odloča o ničemer, želijo pa z njo prepričati predsednika, da vloži veto.

Wired.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji