Objavljeno: 24.4.2001

PowerPC G5 naj bi deloval s taktom kar 2GHz

Po nekaterih trditvah naj bi si Motorola pospešeno razvijala novi procesor PowerPC 7500 s taktom kar 2GHz, s čimer naj bi se prebila v sam vrh zmogljivosti med mikroprocesorji. Nekateri strokovnjaki pa v napoved močno dvomijo, saj je Motorola komaj pred kratkim dosegla prag 1GHz.

Po podatkih naj bi PowerPC G5, kot na kratko označujejo nov procesor, ohranil popolno združljivost s sedanjimi procesorji, vseboval pa bo 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik v samem čipu. Struktura novega procesorja naj bi zaradi modularnosti omogočala uporabo tudi več kot enega jedra na čip, uporabljali pa naj bi 0,1 mikronsko tehnologijo silicij na izolatorju (SOI), s katerimi naj bi dosegli visoke takte delovanja.

Novi procesor naj bi podpiral tudi nov tip vodila z delovnim imenom MaxBus, ki vsebuje 128-bitne podatkovne poti. Za zdaj še ni nobenih natančnejših načrtov ali vesti o tem, kdaj naj bi novi procesor bil nared. Pred njim bo Motorola zagotovo predstavila še nekaj procesorjev iz družine G4, morda tudi v izboljšani različici, ki jo nekateri imenujejo G4 Plus.

http://www.motorola.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji