Objavljeno: 18.7.2001

Postopek aktivacije Windows XP odkodiran in analiziran

Nemško podjetje Fully Licensed je objavilo, da so njihovi strokovnjaki uspešno odkodirali in analizirali postopek aktivacije (Windows Product Activation) za prihajajočo različico Microsoftovega operacijskega sistema Windows XP. In glede na podatke Fully Licensed, postopek aktivacije ni pretirano moteč, ne vdira v zasebnost uporabnikov in je veliko bolj dojemljiv za spremembe strojne opreme kot velja splošno prepričanje.

Po ugotovitvah Fully Licensed, Windowsi pri zbiranju podatkov o sistemu zberejo identifikacijske številke desetih kosov strojne opreme, na osnovi katerih ni možno točno določiti za kateri model strojne opreme gre. Med samo aktivacijo sistem nato pošlje Microsoftu podatke o teh identifikacijskih številkah in identifikacijsko številko samih Windowsov.

Vendar pa mnogi analitiki opozarjajo, da čeprav sama aktivacija morda res ne pošilja veliko podatkov Microsoftu, jih pa zato novo avtomatizirano orodje za sporočanje hroščev (Bug-reporting tool). Ko sistem zazna napako, jo popiše in orodje ponudi uporabniku možnost, da podatke o napaki, morebitnem hrošču v sistemu, pošlje Microsoftu v analizo. Pri Microsoftu se nadejajo, da bodo tako prejeli sistematizirano popisane napake, ki jih bo lažje odpraviti, vendar mnoge analitike skrbi kako podrobno so te napake in sistem v katerem se pojavljajo opisane.

Druga stvar, ki pri postopku aktivacije buri duhove pa je nenadno zaklepanje sistema ob spremembi konfiguracije strojne opreme. Po ugotovitvah Fully Licensed naj bi bilo brez težav mogoče spremeniti vsaj tri izmed desetih ključnih popisanih kosov strojne opreme, oziroma najverjetneje še več, ko gre samo za nadgradnjo na novo različico. Kljub temu pa se ob večji nadgradnji strojne opreme sistem zaklene in zahteva originalni CD-ROM ter novo 44-mestno reaktivacijsko kodo, ki jo je potrebno dobiti pri Microsoftu. Podobno se zgodi tudi zbirki Office XP, ki onemogoči shranjevanje dokumentov. Mnogi uporabniki in analitiki zato opozarjajo, da bi moral biti ta postopek manj direkten in omogočati neko krajše obdobje delovanja pred reaktivacijo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji