Objavljeno: 28.1.2000

Pirs 2000

Slovenska knjiga je v četrtek, 27. januarja predstavila novo različico svojega poslovnega imenika PIRS.

Pri Slovenski knjigi so za to izdajo obiskali 113 142 poslovnih subjektov. Objavljeni naj bi bili le tisti, ki so poslovno aktivni. Tako je vpisanih 85 722 delujočih poslovnih subjektov z 88 526 objavami. V skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti so razpo-re-jeni na 16 področij in 14 podpodročij, ki zajemajo 625 dejavnosti. Da gre za sodobnejše podatke, kaže tudi informacija, da je v letošnjem Pirsu objavljenih 2798 elektronskih naslovov in 1164 naslovov spletnih strani, kar je precej več kot v prejšnji izdaji, sicer pa še vedno razmeroma malo.

PIRS 200 v knjižni izdaji je izšel v nakladi 17.200 izvodov. Poleg tega pa so pri Slovenski knjigi izdali še 46.000 izvodov Pirsa 2000 na plošči CD-ROM. Letos so se odločili, da ne zaščitijo programa z zaščitno disketo, ki je uporabnikom zelo neprijetna, tako da je mogoče PIRS 2000 namestiti na disk računalnika brez omejitev. Delati pa je mogoče tudi neposredno s plošče.

PIRS omogoča poljubno kombiniranje iskanj po vrednostih posameznih polj - novost je izključevanje zapisov s specifičnimi lastnostmi (uporaba operatorja "NE" oziroma "NOT") - s t.i. splošnim iskanjem ter geografsko omejenimi iskanji po delu Slovenije, ki ga z miško označimo na zemljevidu. Možna sta tudi približno iskanje, pri katerem ne razlikujemo c, s in z od č, š in ž, ter uporaba zgodovine iskanj, torej kombinacij iskalnih parametrov, ki smo jih že uporabili pri prejšnjih iskanjih. Sistem šifrantov je dopolnjen in omogoča izbiro subjektov glede na njihov pravni status oziroma obliko organiziranja - na primer omejitev na delniške družbe.

Vmesnik pri Pirsu lahko nastavimo tudi na nemščino ali angleščino, kar ga naredi mednarodno uporabnega, in po besedah glavnega urednika Jožeta Andreja Čibeja PIRS, ki je v Sloveniji bolj ali manj splošno znan, tudi v Evropi in širše ni nepoznan.

http://www.slo-knjiga.si/pirs.htm

http://www.slo-knjiga.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji