Objavljeno: 24.4.2001

Pentium 4 odslej tudi pri 1,7 GHz

Intel v trdem boju s podjetjem AMD pripravlja vse hitrejše izvedbe procesorjev. 23. aprila so predstavili Pentium 4 s frekvenco 1,7 GHz, ki pa razen večjega delovnega takta nima drugih izboljšav. Novinarji smo si nov procesor lahko ogledali že nekaj dni prej, 19. aprila na tiskovni konferenci v hotelu Austrotel.

Intelov predstavnik iz Češke, František Fait, je na kratko predstavil procesor, dalj časa pa se je zadržal pri metodah merjenja hitrosti in zmogljivosti procesorjev. Zaradi hitrega razvoja namreč izdelovalci testnega programja (benchmarkov) težko držijo korak in le najnovejše različice, ki podpirajo nabore novih procesorskih ukazov in funkcij, dajejo verodostojne rezultate.

Trditve so bile podkrepljene s številnimi grafikoni, vendar se ponekod nismo mogli otresti občutka, da so meritve nekoliko pristranske. S pazljivo izbiro testnih programov se da namreč še kako vplivati na končne rezultate.

Po prvih ocenah v internetu je novi Pentium 4 opazno hitrejši od različice 1,5 GHz (okoli 8 %) in v povprečju približno enako hiter kakor trenutno najhitrejši AMD-jev procesor - Athlon s taktom 1,333 GHz s pomnilnikom DDR DRAM.

Pri nekaterih preizkusih je hitrejši Pentium 4 (npr. kodiranje večpredstavnih vsebin, predvsem videa in Quake 3 ...), drugod pa Athlon (npr. AutoCAD). Resnična prednost Pentiuma 4 se pokaže šele pri programih, ki so zanj posebej prilagojeni (npr. uporabljajo nabor ukazov SSE 2), kjer suvereno prekaša Athlona. Žal je takih programov komaj za vzorec, kljub velikopoteznim napovedim ob predstavitvi procesorja novembra lani.

Pri Intelu se seveda zavedajo, da večina kupcev ne gleda samo na surovo računsko moč, temveč tudi (in predvsem) na razmerje med ceno in zmogljivostjo. Zato za 29. april načrtujejo veliko pocenitev Pentiumov 4 - cene naj bi padle tudi do 50 % pri modelih 1,4 in 1,5 GHz. Do tega datuma je 1,7 GHz različica celo cenejša od tiste z 1,4 GHz (352 dolarjev proti 375 dolarjev, v količinah po 1000 kosov).

Žal se znižanje cen ne bo toliko poznalo pri celotni ceni računalnika. Druge bistvene komponente (predvsem matične plošče z naborom i850 in pomnilnik RDRAM) so še vedno predrage za povprečne uporabnike. Stanje se bo spremenilo, ko bodo na voljo sistemi s pomnilniki DDR SDRAM (nabore že pripravljajo pri podjetjih Ali, SiS in VIA - slednja ima še nekaj težav z licencami). Ti bodo nekoliko manj zmogljivi, vendar cenejši in bolj privlačni za najširši krog uporabnikov. Svoje bodo lahko dodale tudi programske hiše, če bodo programsko opremo ustrezno prilagodile za Pentium 4.

www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji