Objavljeno: 16.7.1999

Operacijski sistem, združljiv z Windowsom?

Iz Avstralije je prišla vest o projektu, pod katerim nastaja menda nov operacijski sistem, ki pa bo omogočal izvajanje programov za Microsoftove sisteme Windows. Majhno podjetje Trumpet Software, ki je nosilec projekta, je sistem poimenovalo PetrOS, prav v tem obdobju pa naj bi projekt doživel prvo poskusno sestavo (različico Alpha). Glavna prednost PetrOSa naj bi bilo zelo majhno jedro (govori se o le 100 KB), ki bi zato zagotavljalo precej večjo hitrost izvajanja programov.

Sestavni del sistema je omrežna podpora, ki temelji na protokolu TCP/IP in sorodnih protokolih. Vsebuje podpor za sodobno strojno opremo, gonilnike, ki se jih nalaga po potrebi, podporo za navidezni pomnilnik in pravo večopravilnost. PetrOS bo vseboval svoj grafični vmesnik, za združljivost z Windows programi pa bo uporabljen podoben sistem, kot pri projektu Wine, s katerim je zagotovljena združljivost z nekaterimi Windows programi pod sistemom Linux.

Za delovanje bo dovolj sistem s procesorjem 486 in le 2 MB RAM. O drugih lastnostih sistema PetrOS je še zelo malo znanega.

Čeprav PetrOS ne bo sledil načelom odprte programske kode, avtorji pozivajo uporabnike na sodelovanju pri oblikovanju lastnosti sistema. O ceni operacijskega sistema je še prezgodaj govoriti, vendar avtorji zagotavljajo, da bo nižja od 100 ameriških dolarjev.

http://www.trumpet.co.au

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji