Objavljeno: 26.4.2013

Okna, Office, oblačne tehnologije in - otoček

Na Bledu se je zaključila 18. NT konferenca. Tokrat preoblikovana, prikrojena časom primerno, po drugi strani pa olajšana marsikomu odvečnega blišča in osredotočena na tehnologijo.

Zastavonoše med temami so bile seveda letošnje Microsoftove novosti, torej Okna 8, tablice in drugi izdelki in storitve, ki čez palec gledano, tudi globalno ne gredo najbolje v prodajo. Zato smo v treh dneh izvedeli denimo vse o novostih v Windows 8, ki po sedmici za uporabnike očitno predstavljajo nekoliko prevelik skok. Stephen Rose, v Redmondu sicer višji vodja skupnosti za odjemalske različice Oken, nas je poskusil navdušiti z nekaterimi novostmi. Ena takih je denimo okensko okolje, ki ga s seboj nosimo na USB ključku ali kakem drugem mediju. Možnost je sicer na voljo le uporabnikom z licenco Enterprise, omogoča pa, da s sabo nosimo sistem, pisarniško zbirko in druge potrebščine. Ključna podrobnost je, da na računalniku, v katerega tak ključek vtaknemo, zaradi varnosti nimamo dostopa do lokalnih diskov, zato nam je pri delu na voljo le razpoložljiv prostor na ključku.

Tudi druge tematike so bile prilagojene trenutnim trendom v IT in tako je bilo že eno prvih predavanj posvečeno mobilnim napravam in varnostnim tveganjem, ki jih prinaša njihova vpeljava v poslovna okolja. Dalje, spoznali smo Windows Intunes, orodje za upravljanje nabora poslovnih naprav od osebnih računalnikov, tablic in telefonov in drugega. Spletna aplikacija, ki gostuje v oblaku, utegne biti zanimiva za številna podjetja.

Udeležili smo se tudi demonstracije povezljivosti Microsoft  Lynca in prenovljenega Skypa, ki je na eni strani poenostavljen, po drugi pa se širi na področje običajne telefonije.

Končno smo si ogledali še praktični prikaz upravljanja identitet v oblaku s pomočjo ADFS in Windows Azure, o čemer boste nekaj več lahko prebrali tudi v naslednji številki naše revije.

Tudi tokrat smo imeli IT novinarji vsak dan nekaj uric programa, ki je bil posvečen tematikam, povezanimi z našim delom. V tiskovnem središču so se tako zvrstile številne predstavitve, okrogle mize in vroče debate, pri katerih so sodelovali številni tuji in domači gostje.

In da, kljub uvodnemu omenjanju skromnosti, je bilo tudi tokrat odlično poskrbljeno za nastanitev, prehrano in zabavo udeležencev; Blejci so kot odlični gostitelji tudi nekoliko zamižali na obe očesi, ko je glasba v okolici hotelov Park in Golf, oba večera odmevala pozno v noč.

Za zaključek z velikim pokom pa je poskrbel naše gore list in Microsoftov evangelist Miha kralj, ki je navzoče zadnje popoldne v petdesetih minutah popeljal na ekskurzijo po bližnji prihodnosti življenja s tehnologijami. Nastop, ki ga je spremljala vrhunska prezentacija v japonskem formatu PechaKucha, je marsikomu vzel sapo, in - če že ne drugega - prispeval prvovrstno tematiko za premlevanje v glavi med potjo domov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji