Objavljeno: 15.5.2014 05:00

NSA vam sledi tudi v letalu z internetom

Najnovejša letala potnikom ponujajo možnost uporabe interneta med letom (in-flight internet), kar je odlično orodje za prisluškovanje in zbiranje lokacijskih informacij. NSA to počne, hkrati pa podtika tudi hrošče v strojni opremi za izvoz.

To je eno izmed novih razkritij, ki jih je novinar Glenn Greenwood, na katerega se je lani obrnil Edward Snowden, razkril v svoji novi knjigi No Place to Hide. Ameriška NSA uporablja program s kodnim imenom Homing Pigeon, britanska GCHQ pa Thieving Magpie. Ta jima omogočata natančno spremljanje potnikov v letalu, in sicer njihovo identiteto in lokacijo letala, ki se obnavlja vsaki dve minuti. Tako lahko že ob vzletu ugotovijo, ali se je tarča vkrcala in na predvidenem mestu pristanka pripravijo vse potrebno za bodisi aretacijo bodisi nadaljevanje prikritega sledenja. S tem sistemom lahko ugotovijo elektronski naslov, Facebook profil, Twitter račun in podobno od uporabnika, kar je skorajda zadosti za enolično identifikacijo.

Poleg tega smo dobili dodatno potrditev, da NSA počno točno tisto, kar so očitali Huaweiju in ZTE-ju. V usmerjevalnike in podobno strojno opremo, ki zapušča ZDA, skrivoma vgradijo prisluškovalne module, ne da bi dostavljavec ali prejemnik to vedela. Ta praksa poteka že vsaj od leta 2010, je razvidno iz dokumentov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji