Objavljeno: 28.2.2007

Nove podrobnosti o Firefoxu 3.0

Avtorji priljubljenega odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox so razkrili nove podrobnosti o zmožnostih prihajajoče različice 3.0. Med glavnimi novostmi bodo podpora za delo s spletnimi programi tudi v odklopljenem (offline) načinu, dodobra spremenjene sistem za vodenje zaznamkov ter nadgrajene zmožnosti iskana podatkov. Najbolj udarna novost je brez dvoma zmožnost uporabe spletnih strani in celo aplikacij, brez da bi potrebovali dostop do interneta, brskalnik pa bo po pri ponovnem priklopu samodejno sinhroniziral podatke. Tako delovanje bodo omogočali nov napredni medpomnilnik, ki bo lahko vseboval tudi cele spletne aplikacije, kot tudi posebni vmesniki za priljubljene spletne servise.

Avtorji na primer obljubljajo možnost pisanja elektronskih sporočil v priljubljenih spletnih poštnih sistemih, kot je Gmail, ne glede na to, ali bo v času pisanja sporočila obstajala povezava do servisa. Ta hip v razvojni različici novega brskalnika ta funkcionalnost že deluje v kombinaciji s spletnimi storitvami Zimbra, kjer podpirajo spletne elektronsko pošto, trenutno sporočanje in imenik internetne telefonije. S sodelovanjem Googla in Microsofta naj bi zagotovili delovanje tudi z nekaterimi priljubljenimi servisi, kot sta Gmail in Hotmail.

Zaznamke bo laže uporabljati zaradi novega algoritma, ki jih bo samodejno razvrščal glede na pogostost rabe in tudi priljubljenost posameznih spletnih strani. Nova različica naj bi imela vgrajeno tudi lastno bazo podatkov SQL Lite, ki jo bodo uporabili za indeksiranje zgodovine obiskanih strani pa tudi za vsebine, ki so v medpomnilniku. Na ta način bodo uporabniki lahko hitreje prišli do informacij, ki so jih že obiskali, brez da bi ponovili vajo iskanja prek interneta.

Razvijalci Firefoxa kljub vsemu želijo ohraniti dve udarni lastnosti - združljivost s standardi in hitrost delovanja. Za zagotovitev tega zadnjega so se osredotočili predvsem na razvijalce dodatkov za brskalnik, ki pogosto zaradi pomanjkanja dobrih praks s svojimi razširitvami upočasnijo delovanje celega sistema. V ta namen bodo objavili nabor primerov kode in vodila, kako ohraniti primerno hitrost delovanja tudi v svojih dodatkih. Kljub temu, da je do zaključka razvoja Firefoxa 3.0 še več mesecev (izid je napovedan za leto 2007), avtorji že navajajo podrobnosti za naslednika - Firefox 4.0. Ena glavnih novosti bo denimo podpora za jezik JavaScript 2, ki nastaja pod okriljem Mozille in organizacije ECMA.

http://www.mozilla.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji