Objavljeno: 14.6.2001

Nova generacija strežnikov Sun Fire

Sun Microsystems je nedavno predstavil novo generacijo računalniških strežnikov srednjega in višjega razreda z imenom Sun Fire. Kmalu za svetovno predstavitvijo je bila, v začetku junija, podobna predstavitev v Ljubljani, v organizaciji podjetja Marand, ki je pooblaščeni distributer in prodajalec Sunove računalniške opreme v Sloveniji.

V strežnikih Sun Fire je Sun implementiral četrto generacijo tehnologije dinamičnih sistemskih domen (Dynamic System Domains), ki zagotavlja neprekinjeno izvajanje programov ne glede na strojne ali sistemske napake. Sunov nadaljnji razvoj tehnologije DSD je bil pričakovan, ker je prav Sun prvo računalniško podjetje, ki je uvedlo to tehnologijo v svet Unixa, z družino Sun Fire pa je prvi v implementaciji te tehnologije v strežnikih srednjega razreda. Strežnike Sun Fire je Sun poimenoval kot strežnike tipa midframe, kar pomeni, da je tehnologija iz okolja velikih računalnikov (mainframe) prenesena v strežnike srednjega razreda.

Tehnologija DSD omogoča konfiguriranje več za napake odpornih domen. Vsaka dodeljena domena razpolaga z lastnim operacijskim systemom, eno ali več procesorskih enot, pomnilnikom in napravami za V/I - domena je potemtakem nekakšen samostojen "računalnik". Za vsako domeno je značilna možnost dinamične konfiguracije (Dynamic Reconfiguration), kar zagotavlja dodelitev sistemskih sredstev na zahtevo. Od učinkovitosti te tehnologije je odvisna stopnja razpoložljivosti strežnika, ki je v primeru strežnikov Sun Fire najvišjega razreda, ker temelji na popolni strojni redundančnosti.

Sun Fire 3800 je osnovni model te družine. Podpira 2 do 8 procesorjev (SPARC V9, UltraSPARC III), predpomnilnik velikosti 8 MB, sistemsko vodilo Sun Fireplane s skupno hitrostjo 9,6 GB/s, pomnilnik pa je lahko velik do 64 GB. Zmogljivejši strežnik Sun Fire 6800 je lahko centralno vozlišče omrežja z več deset tisoč uporabniki, podpira več TB diskovnega prostora, na strežnik pa lahko naložimo več različnih operacijskih sistemov. Podpira od 2 do 24 procesorjev ter največ 192 GB velik pomnilnik.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji