Objavljeno: 23.1.2002

Netscape vložil tožbo zoper Microsoft

Podjetje Netscape Communications, izdelovalec nekoč najpopularnejšega spletnega brskalnika, ki je že nekaj časa v lasti korporacije AOL Time Warner, je vložilo tožbo zoper Microsoft zaradi večjega števila nelegalnih dejanj, ki so bila namenjena promoviranju Internet Explorerja in so škodila Netscapeu. V skladu z ameriškimi zakoni, zahteva Netscape trikratno odškodnino za vso povzročeno škodo skozi leta.

Lovoriko med brskalniki je v poznih devetdesetih Netscapeu prevzel Microsoftov Internet Explorer, pri čemer so mnogi očitali Microsoftu zlorabo dominantnega položaja na tržišču operacijskih sistemov, predvsem z vključitvijo brskalnika v Windowse in pritiskanjem na proizvajalce računalnikov, naj Netscapea ne nameščajo na nove sisteme.

Takšna dejanja so privedla do sodnega procesa, ki ga zoper Microsoft že več let vodi ameriško zvezno tožilstvo in nekaj zveznih držav. Ta proces se bliža koncu in kot kažejo zadnji dogodki bo kazen za Microsoft precej mila.

Ob začetku tako imenovane vojne brskalnikov Netscape Communications ni imel večjih možnosti s tožbo zoper Microsoft, sedaj pa za njim stoji eno največjih podjetij na svetu, AOL Time Warner. Analitiki ocenjujejo, da bodo sodni procesi trajali več let, podjetji pa bosta zanj porabili najmanj nekaj deset milijonov dolarjev.

http://www.netscape.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji