Objavljeno: 29.4.2015 01:00

Navidezna resničnost za voznike Minijev

Avtomobilski proizvajalec Mini, v lasti koncerna BMW, je prikazal svoj koncept očal za prikaz povečane resničnost v službi večje varnosti in informiranosti med vožnjo. Prototip očal Mini Augmented Vision, ki so ga razvili v razvojnem centru v Silicijevi dolini, kjer ima BMW poseben oddelek za napredno elektroniko, prikazuje sliko na lečah, vgrajena tipala in povezave v vozilu pa omogočajo inovativen pristop k prikazu podatkov.

Očala so večnamenska in lahko prikazujejo informacije v odvisnosti od konteksta in opazovane točke. Za začetek voznik dobi pred očmi informacije o vožnji, kot so hitrost, opozorila no omejitve, seveda pa tudi napotke za navigacijo do želenega cilja. Bolj neobičajna je možnost samodejnega preklopa na pogled skozi stranko montirano kamero, če se ozremo proti vratom. Vtis je, kot da bi ta bila prozorna, kar lahko močno prispeva k večji varnosti oziroma izogibanju trka s pešci in ovirami.

Očala so v tej fazi dokaj masivna in težka, vsebujejo pa celotno elektroniko s temeljem na procesorju Snapdragon 801, za prikaz pa služita dva mini projektorja ločljivosti 720, za vsako oko po eden. Ker imajo očala vgrajeno lastno kamero in brezžične komunikacije, jo je možno uporabljati tudi izven vozila.

Sodelujoči, ki so očala lahko na kratko preizkusili na posebnem dogodku v San Franciscu so navdušeni, vendar bo do končnega izdelka najbrž minilo še kar nekaj časa. Očala je treba poceniti in predvsem olajšati, da bi bila primerna za vsakdanjo rabo.

QARt89_6Jrs

ruGIUvNnrVQ

ruGIUvNnrVQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji