Objavljeno: 20.3.2001

Najhitrejši barvni laserski tiskalnik

OKI je v Bruslju predstavil hitri barvni laserski tiskalnik OKI C9000. Tiskalniki ter serije temeljijo na podobnem mehanizmu kot C7000, le da je ta bistveno pohitren in hkrati razširjen. Zmorejo torej tisk formata A3+ (torej A3 z morebitnimi dodatnimi oznakami za rezanje, kar je pomembno v studiih DTP), hitrost tiska pa je (za barvne laserje) neverjetnih 21 barvnih strani A4 na minuto. Pri tiskanju v črno belem načinu se hitrost še nekoliko zviša na 26 strani na minuto, barvne strani A3 pa izdeluje s hitrostjo 11 strani na minuto (stran A3 je pač >>sestavljena<< iz dveh A4). Pomembno je omeniti tudi vgrajeni obračalnik (duplex), ki omogoča obojestranski tisk. Kot smo se lahko prepričali na lastne oči je kakovost tiska izredno dobra (za laserski tiskalnik že kar odlična), čeravno še vedno ne čisto primerljiva s kakovostjo tiska brizgalnih tiskalnikov (ki pa so zato bistveno počasnejši in potrebujejo poseben papir). Ločljivost pri najmočnejšem modelu (C9400) je namreč polnih 1200 x 1200 pik na palec, pri cenejših modelih C9200 pa 600 x 1200 dpi. Omogočen je tisk v jezikih PCL 5c ali Postscript 3 (original Adobe). Tiskalnik ima rasterizator (RIP) že vgrajen, sestavljata pa ga PowerPC G4 400 oz. 480 MHz in poseben OKIjev čip imenovan MEGA.

Izredna hitrost tiska je mogoča zaradi sistema LED, saj na papir tiskajo štiri vzporedne tiskalne glave LED (oz. tiskajo na valj, ki barvo odtisne na papir), kar je že teoretično štirikrat hitreje od laserskih tiskalnikov, ki za vsako osnovno barvo zahtevajo svoj prehod pod tiskalnim valjem. Sistem LED glav omogoča tudi tiskanje na debelejše materiale (do 200 gramski papir), saj je pot papirja popolnoma ravna in tiskanje napisov (banner). Ker gre v osnovi vendarle za stranski (page) tiskalnik (tiskalnik mora stran najprej >>postaviti<< v svojem pomnilniku), je dolžina takih napisov omejena s pomnilnikom. Sam gonilnik tako ne pusti napisov, ki so daljši od 90 cm. Prednost pred konkurenco je tudi toner, ki za delovanje ne potrebuje olja (kdor je kdaj barvni laser pri prenašanju zapackal s t.i. >>fuser<< oljem, se bo gotovo strinjal, da je to zelo velika prednost). Nenazadnje glave LED ne ustvarjajo ozona, ki je tako zelo prisoten pri tiskanju z laserskimi tiskalniku in ki zaposlenim v istih prostorih gotovo ne koristi.

In še cena? Osnovni model bo veljal približno 7000 evrov, kar se morda zdi veliko, pa vendar ni. Današnji barvni laserski tiskalniki velikosti A3 stanejo precej več.

Skratka - OKI na področju barvnih laserjev zagotovo ustvarja zgodovino. To potrjuje tudi dejstvo, da se za njihovo tehnologijo zanima tako veliko podjetje kot je Xerox, po besedah OKIjevih predstavnikov pa se spisek izdelovalcev OEM s tem še ne bo ustavil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji