Objavljeno: 1.7.1999

Mobitelove julijske novosti

Mobitel je danes predstavil novosti za redne naročnike GSM in uporabnike sistema Mobi. Prvi bodo lahko izbirali med ugodnostima Zveza in Naveza. Zveza omogoča izbiro številke v Mobitelovem omrežju 041 ali 0609, na katero bo naročnik lahko klical 55 % ceneje. Naveza pomeni izbiro ene številke prav tako v enem izmed Mobitelovih omrežij s 30 % popusta in še ene v stacionarnem (Telekomovem) omrežju, na katero bo klic za desetino cenejši. Omenjeni ugodnosti se medsebojno izključujeta in nista združljivi z družinskim bonusom, na voljo pa bosta po 15. juliju 1999.

Uporabniki sistema vnaprej plačane telefonije MOBI bodo po 12. juliju 1999 lahko pošiljali kratka sporočila (SMS). Za vsako poslano sporočilo iz Mobitelovega omrežja bo stanje na računu MOBI zmanjšano za 25 tolarjev (redni naročniki plačujejo 4 tolarje manj). Po 12. juliju bo za Mobijevce možno tudi gostovanje v tujini po naročilu. Dohodni klici se bodo odštevali kar z računa Mobi po ceniku Mobi. Če se račun med bivanjem v tujini izprazni, sprejem klicev ne bo več možen. Preverjanje stanja in polnjenje računa prek številke 123 v tujini ni možen. Pogoj za gostovanje po naročilu je 10 tisoč tolarjev dobroimetja za vsak mesec gostovanja in prijava v enem izmed Mobitelovih centrov. Odhodni klici in kratka sporočila SMS v tujih omrežjih se bodo obračunali na podlagi cenika ustreznega tujega operaterja, plačljivi pa bodo po računu, ki ga Mobitel izstavil na domači naslov uporabnika MOBI, in sicer največ tri mesece po zaključenem gostovanju.

Mobibelka

Dvema obstoječima Mobipaketoma se je danes pridružila Mobibelka. V njej bo za 29.900 tolarjev novi Sony CMD-C1, ki smo ga predstavili v julijskem TeleMonitorju. Mobičuk je posodobljen, saj je v njem namesto telefona Sagem RC-715 sedaj Sagem RC-815, katerega poglavitna prednost nad predhodnikom je možnost vnosa črk v telefonski imenik in pošiljanje kratkih sporočil (SMS). Mobireglja še naprej vsebuje telefon Ericsson GA 628.

Davek na dodano vrednost praktično ne bo imel vpliva na končne cene Mobitelovih storitev, spremenilo pa se bo obračunsko obdobje, ki bo po novem koledarski mesec. Podražitve bodo verjetne le pri obračunu storitev opravljenih med gostovanjem v tujini (z izjemo dohodnih klicev, ki se obračunavajo po Mobitelovem ceniku). Določila 18. člena Zakona o davku na dodano vrednost zadevajo obračunavanje davka pri mednarodnem poslovanju in bo treba počakati na njihovo natančnejše tolmačenje. Pravne osebe bodo davek, ki je obračunan na računih Mobitela, upoštevali kot vstopni davek.

Nadgradnja informacijskega sistema, ki so jo zaključili junija 1999, zagotavlja varnost pri prehodu v leto 2000, omogoča internetno poslovanje in naprednejše storitve (ALS in storitve rodu GSM Phase 2+). Internetno poslovanje bo zlasti pomembno za uporabnike MOBI v tujini, saj bo to edini način za preverjanje stanja na računu in njegovo polnjenje (nakup vrednostnih kartic je možen le v Sloveniji). Pri razvoju programske opreme za internetno poslovanje sodeluje priznano slovensko podjetje Hermes SoftLab.

Naročniki NMT pa lahko od danes (1. 7. 1999) vsak mesec brezplačno kličejo po 10 minut v omrežji 041 in 0609. Anton Majzelj, generalni direktor družbe Mobitel nam je v pogovoru potrdil, da je Mobitel prvi operater, ki bo že danes vzpostavil sledenje z novim hrvaškim operaterjem VIP-NET, torej že kar na prvi dan delovanja operaterja v sosednji državi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji