Objavljeno: 19.1.2007

Mobilne turbolence

V mobilnih komunikacijah se v kratkem obetajo zanimive spremembe. Obstoječima operaterjema Mobitelu in Simobil Vodafonu se nameravata že poleti pridružiti Tušmobil in T-2. Prvi je frekvence odkupil od propadle Vege, drugi namerava pokritost prebivalstva zagotoviti prek omrežja UMTS, za katerega je pridobil licenco. Kar naenkrat bomo torej imeli kar štiri namesto dosedanjih dveh operaterjev.

Gre za velike denarje, zato se zanimivim zapletom in nervozi pri vseh straneh ni čuditi. Zares se je začelo sredi lanskega decembra, ko je Tušmobil, ki je bil do takrat lastnik le frekvenc za GSM 1800, naenkrat uspel pridobiti tudi frekvence za GSM 900. Zakaj jih je hotel pridobiti, je jasno – frekvenca 1800 MHz je za zagotavljanje pokritosti izven mest težavna, saj ima manjši domet kot frekvenca 900 MHz. Za enako pokritost enostavno potrebujemo več baznih postaj. Bazne postaje pa niso poceni…

Kako je Tušmobil frekvenco 900 MHz pridobil, je vsekakor zanimivo. APEK je namreč ugotovil (tako kot to v zadnjem času ugotavljajo nadzorniki tudi drugje po Evropi), da bi bilo moč v uporabo operaterjem oddati tudi t.i. frekvenčni pas »extended GSM«, ki se nahaja na obrobju sedaj uporabljanega pasu GSM 900. Do sedaj ga je imela rezerviranega vojska. APEK je pri operaterjih »potipal« ali bi ta pas morda kdo potreboval in, začuda, izkazalo se je, da bi ga potrebovali vsi. Mobitel in Simobil menda za preprečevanje interferenc, ki si jih povzročajo njihove bazne postaje v polno zasedenem spektru GSM 900, T-2 in Tušmobil pa zaradi že zgoraj opisanega dejstva (tudi UMTS je za pokrivanje prebivalstva manj primeren kot GSM 900). APEK je T-2ju željo zavrnil, češ da je operater UMTS in ne GSM (res, to pokrivata dva različna zakona, čeprav kakšne tehnične logike tu ni), nato pa frekvence nenavadno hitro in najprej brez obrazložitve predal Tušmobilu (res pa je, da le začasno; hm, do leta 2016). Kar je nenavadno, kajti nekatere druge države take presežne frekvence prodajajo in to na razpisih in ne kar dodeljujejo. Kasnejši odgovor APEKa je bil, da so to storili v imenu zagotavljanja konkurence, kajti Tušmobilu je treba pomagati, da bo kar najhitreje začel z delom. Glede na to, da je minilo že 8 mesecev od nakupa Veginih frekvenc in da ima ta do sedaj postavljeno le eno centralo (o čemer so se pohvalili pred dnevi), izgleda da bi pomoč sicer res potrebovali.

Simobil se je na to pritožil na upravno sodišče in zahteval tudi začasno odredbo, s katero so želeli preprečiti uporabo tako pridobljenih frekvenc, vendar mu je bila slednja zavrnjena. Postopek pa vendarle teče naprej. Na to temo smo mediji s Tušmobilove strani dobili prav zanimivo in patriotsko obarvano tiskovno sporočilo (»grdi grdi Avstrijci«).

Kakorkoli že, zgodba z novimi in »novimi« operaterji se bo bržkone nadaljevala, morda tudi v smeri scenarijev in teorij zarote v katerih sodelujejo Voljatel (kupil ga je Mirko Tuš, gotovo tudi zato, ker ima po Sloveniji razpeljanih nekaj svojih omrežnih povezav in premore nekaj kolokacij v Telekomovih prostorih), Izimobil (ki ga je Janko Jenko, bivši solastnik Voljatela prodal Luksemburžanom od koder ga bo/je menda kupil nekdo blizu Antona Majzlja, bivšega direktorja Mobitela), sam Anton Majzelj, ki je s svojim svetovalnim podjetjem menda blizu Tušmobilu in nenazadnje dolgoletni navidezni operater Debitel, ki bi ga radi odkupili kar vsi po vrsti – Mobitel, Simobil, T-2 in morda kar Autocommerce, ki v njem že ima 36-odstotni delež. Debitel in Izimobil skupaj premoreta kar nekaj uporabnikov, ki bi jih bodoči novi operater lahko morda »uporabil« ob zagonu storitve…

Ja, letošnje leto bo vsekakor še zanimivo.

www.tusmobil.si

www.simobil.si

www.mobitel.si

www.t-2.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji