Objavljeno: 28.9.2013 01:00

Microsoftovi načrti

Microsoft je tako kot vsako leto organiziral interni sestanek za zaposlene, na katerem je prikazal in spregovoril o izdelkih, ki jih bomo v prodaji srečali šele čez leto ali dve. Zanimivo je, da je letni sestanek še vedno odprt za vse zaposlene, tako da se tipično zgodi, da infrmacije (načrtno?) prilezejo tudi v javnost.

Letošnja konferenca je tako razkrila, da bo prvi izdelek pod novim lastništvom Nokie prav tablica z okoljem Windows, ki smo jo doslej zasledili pod delovnim imenom Sirius. Tablica naj bi stala 500 dolarjev in bo predstavljena oktobra. V okviru še mladega oddelka za strojno opremo nastaja tudi tablica, ki ji pravijo Surface Mini (po vzoru iPad Minija). Imela bo 8-palčni zaslon, procesor Qualcomm in okolje Windows 8 RT. Čeprav so ga načrtovali še za letos, bo kot kaže nared šele v prihodnjem letu.

Microsoft je spregovoril tudi o prihodnosti okolja Windows. Na veliko razpredajo že o naslednji veliki različici operacijskega sistema, ki bi mu lahko rekli tudi Windows 9. Morda najpomembnejša novost je podatek, da bo ta različica prinesla dokončno združitev operacijskih sistemov za osebne računalnike, tablice in telefone. Skupna bodo tako razvojna orodja, programski vmesniki in nazadnje tudi spletna trgovina za Appse.

Med tem pa se Microsoft še vedno bori proti zapuščini okolja Windows XP. Kljub temu, da je podpora že nekaj časa ukinjena, po zadnjih podatkih ta operacijski sistem danes še vedno uporablja okoli 27% ali drugače povedano 405 milijonov računalnikov po celem svetu. Microsoftovce to izredno moti in posledično so odločeni, da bodo Windows 7, v prid okolja Windows 8 in novejših različic, »ubili« precej hitreje, kot Windows XP.

Na sestanku je bilo govora tudi o projektu Gemini, pod katerim nastaja nova različica pisarniškega paketa Office. Ta naj bi bila končno tista »ta prava« za naprave z zasloni na dotik, kar sedanjih Office 2013 izkorišča le delno. Morda vsaj tako pomembno pa je, da bo Microsoft v družino Office vgradil nova orodja. Najbolj pričakovano je novo orodje, ki bo tesno sodelovalo z Excelom in omogočalo napredno poslovno inteligenco, med drugim z poizvedbami s pomočjo naravnih jezikov.

Skrivnostni pa so bili okoli projekta Rio, pod katerim menda nastaja nova spletna storitev za pretočno predvajanje iger prek spleta. Za vzor lahko vzamemo dosedanjo storitev OnLive pa tudi Valve Steam, storitev pa bo menda na voljo za osebne račualnike, tablice in telefone. Menda uradna predstavitev niti ni daleč.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji