Objavljeno: 20.8.1999

Microsoft Windows NT Embedded 4.0

Microsoft je sredi avgusta tudi uradno predstavil novo različico operacijskega sistema Windows NT 4.0, namenjeno industrijskim krmilnikom, telekomunikacijam in drugim specializiranim računalniško podprtim napravam. Windows NT Embedded 4.0, tako se bo nova različica imenovala, bo v prodaji kot izvršni (run-time) operacijski sistem, prodajali pa ga bodo izključno Microsoftovi partnerji, ki bodo lahko sistemu dodajali lastne programe in zmožnosti. Nova različica NT bo prinesla s sabo tudi štiri nove cenovne modele z licencami, vezanimi na posameznega uporabnika.

Dva modela bosta povezana z uporabo sistema kot delovne postaje, dva pa z uporabo sistema kot strežnika. Microsoft bo ponudil dve različici: prvo, ki bo podobna navadnemu sistemu NT, in drugo, ki bo cenejša in brez grafičnega uporabniškega sistema. Windows NT Embedded 4.0 bo vseboval celotno funkcionalnost dosedanjih različic Windows NT (vključno s popravki Service Pack 5), vendar bo imel tudi nekaj razlik. Podpiral bo delovanje brez grafične kartice, zaslona in diskov ter daljinsko upravljanje sistema. Vseboval bo tudi dve novi orodji: Target Designer bo omogočal hitro prilagoditev sistema ciljni napravi (z izbiro vključenih delov) ter Component Designer, ki bo skrbel za lažje povezovanje programov z operacijskim sistemom. Microsoft pazi tudi na to, da z novo različico ne bodo sami sebi skakali v zelje. Licenčna pogodba onemogoča, da bi Windows NT Embedded uporabljali v samostojnih datotečnih strežnikih (po vzoru Linuxa), v katerih gospodari navadni Windows NT) ter večfunkcijskih žepnih napravah, v katerih kraljuje Windows CE.

Družba Gartner Group napoveduje, da bo do leta 2002 že 15 % sistemov s ceno nad 5000 dolarjev vsebovalo Windows NT Embedded, delež pa naj bi se podvojil do leta 2005. Microsoft ima v mislih že naslednjo različico sistema, ki bo izšla predvidoma 10 mesecev za novim operacijskim sistemom Windows 2000, med glavnimi novostmi pa bo podpora za imeniški sistem Active Directory.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji