Objavljeno: 7.6.2013 06:00

Microsoft razbil kriminalno omrežje

Microsoft je v navezi z ameriško policijsko in obveščevalno agencijo FBI ohromil zlonamerno omrežje Citadel. Gre za omrežje nadzorovanih računalnikov botnet, v katerega je bilo v letu in pol vključenih 5 milijonov nič hudega slutečih uporabnikov operacijskega sistema Windows. Med nesrečniki so Američani, Evropejci, Indijci in Avstralci.

Botnet Citadel je do nadzora nad PCji med drugim prišel z nameščanjem nelegalno pridobljenih Oken. Po spletu namreč kroži piratska različica operacijskega sistema Windows, ki ji je priložena zlonamerna programska koda, ki stvariteljem poroča o dogajanju na okuženem računalniku. Zlikovci so si z beležniki tipkanja pridobili informacije o spletnih bančnih računih, s katerih so nato skupno pobrali kar pol milijarde ameriških dolarjev.

V akciji so onesposobili več kot 1400 osrednjih nadzornih točk in delovanje omrežja otežkočili, če že ne onesposobili. Omrežje Citadel je okužene računalnike v omrežju držalo z blokado posodobitev operacijskega sistema. Z razbitjem hrbtenice botneta, bodo okuženi računalniki posodobitve lahko prejeli in posledično odstranili zlonamerno programsko opremo.

Lov za osrednjim zlikovcem z vzdevkom Aquabox še poteka. Prihajal naj bi iz Ukrajine ali Rusije, saj v obeh državah botnet Citadel načrtno ni aktiven. 

Microsoft

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji