Objavljeno: 30.5.2001

Microsoft načrtuje nov licenčni model za programsko opremo

Microsoft načrtuje spremembe v svoji politiki licenciranja programske opreme, ki bodo vključevale tudi možnost najema programov. Namesto prodaje statičnih licenc bodo tako za posamezne programske pakete nudili tudi možnost nadgradenj s popustom sklenjenim s pogodbo za daljše obdobje, s čimer bo programska oprema pravzaprav postala servis.

Microsoft naj bi z novim programom imenovanim Software Assurance poenostavil dosedanje licenčne sisteme, obenem pa znižuje nekatere dosedanje omejitve, na primer Enterprise Agreement na samo 250 uporabnikov. Toda analitiki kritizirajo družbo Microsoft, da skuša z novim sistemom zvišati ceno izdelkov. Pri družbi Gartner Group so tako izračunali, da bi se licence v resnici za podjetja podražile od 33% do 107% odvisno od sedanjega stanja licenčne opreme, vrste že sklenjene pogodbe ter dosedanjih potreb in navad podjetij po nadgradnjah.

Tudi Microsoft priznava, da bo za podjetja, ki programe nadgrajujejo redkeje, vsaka tri ali štiri leta, še naprej ceneje, če bodo na tako periodo kupovali polne (nove) licence za izdelek. Poleg tega novi program velja le za tiste, ki bodo imeli do prvega oktobra >>trenutne<< različice izdelkov (v primeru pisarniških paketov najbrž že kar Office XP), kar bo še podražilo celoten sistem. Uporabniki, ki ne bodo izpolnili pogojev, bodo po tem datumu morali kupiti polne licence za izdelke.

Po izračunu podjetja Guernsey Research bo Microsoft s programom Software Assurance samo v ZDA letno zaslužil 1,7 milijarde dolarjev več (5,4 namesto 3,7 milijarde), kot po dosedanjem licenčnem sistemu. Po celem svetu naj bi Microsoftu kapnilo dodatnih 3,6 milijarde dolarjev, kar predstavlja okoli 15% prihodka podjetja v letu 2000.

Tržni analitiki menijo, da Microsoft skuša z novim sistemom od podjetij izsiliti, da bi se ta odločala za hitrejše nadgrajevanje Microsoftovih paketov. Analize namreč kažejo, da le okoli 40% kupcev uporablja dosedanji paket Office 2000, medtem ko preostali še vedno uporabljajo Office 95 ali Office 97. V zadnjem četrtletju so zato pri Microsoftu doživeli 40% manjši dohodek iz tega naslova v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, ker pa Office predstavlja kar 37% prometa družbe Microsoft, je bilo treba nekaj ukreniti.

Nov sistem licenc ne bo prizadel vseh uporabnikov. Podjetja, ki imajo sklenjeno pogodbo Enterprise Agreement, že doslej dobivajo brezplačne nadgradnje, v manjši težavi znajo biti le tista, ki jim pogodba poteče pred izidom paketa Office XP. Drugače je z kupci licenc Select in Open, ki bodo morali skrbno analizirati nova določila licenčnih pogodb in razmisliti o svoji strategiji nakupov. V vsakem primeru gre za korak, ki bo doživel vsaj toliko kritik, kot pohval.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji