Objavljeno: 3.4.2014 01:00

Microsoft Build: izboljšave na vseh Okenskih platformah

Microsoft je razvojno konferenco Build izkoristil za predstavitev celega niza novosti na domala vseh svojih platformah. Uradno so predstavili operacijski sistem Windows Phone 8.1, ki nadgrajuje uporabniško izkušnjo na Microsoftovih telefonih. Poleg številnih izboljšav v uporabniškem vmesniku so dodali center za sporočila (po vzoru tekmecev), največja novost pa je zagotovo pomočnica Cortana, ki ima podobno, a še večjo vlogo kot Apple Siri in Google Now na konkurenčnih platformah.

Pomočnica Cortana, ki temelji na tehnologiji iskalnika Bing, zna razpoznati govorjene ukaze in iskalne nize, denimo tako kot Siri. Toda to je še šele začetek. Z govorjenimi ukazi in narekovanjem lahko kličemo kontakte iz imenika, pošiljamo kratka sporočila SMS, delamo zabeležke ali nastavljamo alarme. Cortana je povrh vsega odprta platforma, kjer bodo razpoznavo govora lahko uporabljali tudi drugi razvijalci. Menda bosta med prvimi novo zmožnost uporabila Hulu in Facebook.

Naslednja novost je posodobitev za namizni operacijski sistem Windows 8.1. Tu so izboljšave manjše, a za uporabnike, ki še vedno uporabljajo tipkovnico in miško, nič manj pomembne. Microsoft je končno spoznal, da brez tega ne gre. Omogočili so denimo, da lahko programe iz trgovine Windows Store namestimo kot priponke na orodjarno na namizju. Številnih izboljšav je bil deležen tudi brskalnik Internet Explorer 11.

Morda še bolj kot sama posodobitev pozornost vzbuja najava, da bo Microsoft operacijske sisteme Windows in Windows Mobile ponudil brezplačno proizvajalcem strojne opreme za vse naprave z diagonalo zaslonov, ki je manjša od 9 palcev. To pomeni vsi telefoni in manjše tablice. Še več, brezplačno bodo nudili tudi enoletno naročnino za Office 365.

Obenem so znižali tehnične zahteve za uporabo okolja Windows 8.1, saj ta menda lahko deluje zdaj že na računalnikih z 1 GB RAM in 16 GB veliko enoto SSD. S tem naj bi Okna srečali v precej cenejših napravah kot doslej, tako da odpirajo nov spopad s cenejšimi Androidnimi tablicami.

Nekoliko v ozadju pa je morda še najbolj zanimiva novica. Microsoft je na konferenci prvič začel oznanjati, da pripravljajo posebne različice operacijskih sistemov Windows, ki bodo namenjene prihajajočim »internetnim stvarem« (Internet of Things) in menda celo robotom. V ta namen so že odprli posebno spletno mesto, kjer najavljajo prvo različico orodij za razvijalce.

QKTlOYjmiZo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji