Objavljeno: 22.8.2013 07:00

Ločljivost mobilnih telefonov: koliko je preveč?

LG Display je včeraj osupnil s predstavitvijo novega LCD-zaslona za pametne telefone, ki zmore ločljivost 2560 x 1440. To je štirikrat več točk od običajne ločljivosti 1280 x 720. LG je vse skupaj stlačil v zaslon z diagonalo dolžine 5,5 palca, kar predstavlja točkovno gostoto 538 točk na palec (ppi). Mimogrede, ločljivost so poimenovali QHD – Quad High Definition.

Postavimo te številke v perspektivo. Applov najnovejši iPhone z zaslonom Retina ima ločljivost 1136 x 640 točk, a resda njegova diagonala meri le štiri palce. Preračunano na gostoto je to 326 ppi. Apple se je ob izidu pohvalil, da je to toliko, da človeško oko ne more več razločiti posameznih točk – slika je gladka po definiciji.

LG je torej dosegel še več. Ob tem velja pohvaliti tudi ostale dimenzije, saj je zaslon debel vsega 1,21 milimetra, neizrabljenega roba pa je 1,2 milimetra, kar je najmanj med vsemi. Dosedanjega prvaka, prav tako LG-jevega G2 iz preteklega meseca premaga za dvanajst odstotkov. Svetilnost zaslona znaša 430 kandel na kvadratni meter.

Končnega uporabnika bo seveda zanimalo, kaj tolikšna ločljivost prinese in kaj odnese. Najhitreje lahko odgovorimo na slednje vprašanje. Odnese precej evrov, saj zanjo potrebujemo boljšo izvedbo tekočih kristalov, boljše grafične čipe za proizvodnjo slike, višjo svetilnost panela ter – močnejšo baterijo za enako avtonomijo. Konkretno predstavljeni model uporablja AH-IPS, kar pomeni Advanced High Performance In-Plane Switching. IPS-paneli namreč omogočajo večji kót vidnosti ter živahnejše barve, ki se ob dotiku ne popačijo. Poanta je, da so tekoči kristali vzporedni s površino, sučejo pa se okrog osi, ki je pravokotna na površino.

Kaj pa plusi? Načeloma visoka ločljivost prinese gladkejšo sliko. A pod omejitve očesa ni smiselno iti. Kotno ločljivost očesa merimo v nekoliko neposrečeno izbrani enoti, tj. ciklih na stopinjo (CPD). En cikel na stopinjo pomeni, da lahko ločimo predmeta, ki sta velika ločno stopinjo. V optimalnih razmerah najboljše človeško oko ne zmore več kot 50 CPD (torej kót 1°/50 = 1,2 ločne minute). Preračun iz CPD v velikost predmetov x na razdalji r zahteva elementarno znanje trigonometrije, kot kaže slika.

Torej, 538 ppi pomeni, da je piksel velik 0,047 milimetra. Preračun po zgornji formuli pokaže, da nihče na svetu ne more razločiti posameznih pikslov, če bo novi zaslon gledal z razdalje 27 cm ali dlje. Hm, sliši se precej. Toda to so idealni pogoji. Povprečni vid (20/20 oziroma 6/6 v metričnem sistemu) pa je definiran kot 30 CPD. V tem primeru je zaslon brez vidnih posameznih točk že z razdalje 16 cm. In za pametne telefone bo to dovolj, vsakršno povečevanje gostote točk pa sodi v isto kategorijo, kot merjenje števila točk na fotoaparatih. Marketinško napenjanje mišic je to.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

RobertoB | 22.8.2013 | 12:01

Torej je Applova izjava pretirana. Mislim, da se telefon kar pogosto gleda z razdalje 20-30 cm. Tako da 300ppi še ni "preveč", 500 pa se zdi realen maksimum.

Matjaž Klančar | 22.8.2013 | 12:13

Mah, sam imam 1920x1080 telefon in 2560x1600 tablico, pa moram reči, da ne opazim, da sta kaj dosti drugačna od telefonov in tablic, ki imata samo 1280x720.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji