Objavljeno: 18.8.1999

LinuxWorld - poletje '99

V srcu Silicijeve doline, mestu San Jose, se je sredi avgusta odvijal drugi letošnji sejem LinuxWorld, na katerem se je zbralo največ razstavljalcev doslej. Tržišče z izdelki za operacijski sistem Linux dobesedno vre, zato so se na sejmu pojavili tudi največji proizvajalci, kot so Compaq, Dell, IBM in Oracle.

Vse več proizvajalcev računalnikov, med njimi tudi trojica Compaq, Dell in IBM, ponuja svoje izdelke tudi z vnaprej nameščenim operacijskim sistemom Linux. Najdlje je pri tem šel Dell, ki je nedavno sklenil pogodbo z družbo Red Hat, Linux pa na željo kupcev nameščajo v skoraj celotno paleto svojih izdelkov, vključno z namiznimi računalniki OptiPlex, delovnimi postajami Dimension in strežniki PowerEdge.

Ena izmed zvezd LinuxWorlda je bilo tudi podjetje Oracle, ki je obljubilo podporo za Linux pri skoraj vseh svojih izdelkih. Na sejmu so predstavili svoje orodje za izdelavo spletnih programov WebDB, ki bo odslej na voljo tudi za okolje Linux. Poleg tega so napovedali skorajšnjo predstavitev podatkovnega strežnika Oracle 8i na platformi Linux. Oracle je objavil tudi partnerstvo z družbo Macmillan USA, ki bo skrbela za pakiranje in distribucijo paketa Oracle 8i, namenjenega predvsem manjšim podjetjem in navdušencem, ki želijo narediti spletne programe s podporo za zbirke podatkov. Oracle je predstavil tudi komplet orodij za podporo tehnologiji XML.

IBM je na LinuxWorldu predstavil tudi programske rešitve. Prvič so javno prikazali razvojno različico strežnika Lotus Domino R5, ki je deloval v operacijskem sistemu Linux. Poleg tega so napovedali, da bodo na Linux prenesli orodja za nadzor računalniških omrežij in programov Tivoli.

HP je napovedal, da bo na Linux prenesel svoj poštni strežnik HP OpenMail 6.0, ki bo na voljo že septembra. Linuxovska različica bo imela popolno funkcionalnost dosedanjih različic, vključno s podporo za dostop do elektronske pošte in koledarja prek Microsoftovega odjemalca Outlook. HP tudi načrtuje, da bo dal kodo za poštni strežnik na voljo kot odprto kodo, da bi pridobil nove uporabnike.

Nadaljuje se tudi boj za grafične uporabniške vmesnike. Red Hat Software je tako napovedal, da bo uporabniški vmesnik Gnome vključil v eno od naslednjih različic svojega sistema Linux.

Družba TurboLinux je predstavila izdelek TurboCluster Server, poceni rešitev za povezavo strežnikov Linux v gruče. Programska oprema - gre za izdelek kranjskega podjetja Active Tools - je na voljo za sisteme s procesorji Intel in Alpha. Za razliko od znanega paketa Beowulf, namenjenega uporabi gruč v znanstvene namene, predvsem porazdeljeno obdelovanje, je TurboCluster namenjen uporabi s spletnimi in poštnimi strežniki. Cena paketa za dva računalnika je 1000 dolarjev, za gručo s poljubnim številom vozlišč pa 2000 dolarjev.

http://www.linuxworldexpo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji