Objavljeno: 20.5.2013 07:00

Lažna YouTube stran

Raziskovalci so odkrili lažno YouTube stran. Spletišče (facebook-java.com), ki se izdaja za priljubljeno spletno videoteko je polno škodljivih povezav, ki skušajo uporabnike spletnega brskalnika Chrome prisiliti v nameščanje zlonamernega dodatka.

Vsak klik na predvajalnik ali katero od reklam sproži povpraševanje po programski kodi, ki se izdaja za pretvornik video posnetkov. Ker gostuje na uradni spletni trgovini brskalnika Chrome (Chrome Extension Store), se na prvi pogled zdi neškodljiva. Delovanje je prilagojeno spletnemu brskalniku Chrome, ki je na srečo lani onesposobil samodejno nameščanje programskih razširitev, zato tudi pričujoča zlonamerna koda potrebuje uporabnikovo dovoljenje pred namestitvijo. V drugih spletnih brskalnikih koda ne naredi škode.

Če pretveza uspe in se dodatek v Chrome namesti, takoj onemogoči dostop do nastavitev in zmožnosti brskalnika, nato ob obisku Facebooka, Twitterja in pravega YouTube-a skozi JavaScript deli zlonamerne povezave našim prijateljem, sledilcem ali gledalcem. Na srečo povezava do dodatka trenutno ne deluje, bržkone jo je Google onesposobil, a opozorilo kljub temu velja. Lažna YouTube stran se lahko že jutri »popravi« in zopet dokaže, da noben spletni brskalnik ni varen pred zlikovci.

Zscaler

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji