Objavljeno: 24.4.2001

Konferenca RSA 2001

Sredi aprila se je v San Franciscu odvijala vsakoletna konferenca RSA Conference, posvečena varnosti v računalniških sistemih. Prav to področje je med najbolj vročimi v zadnjih mesecih, saj so informacijski sistemi vse bolj tarča vdorov, virusov in drugih zlorab. Zato so proizvajalci postregli s številnimi novostmi.

Podjetje Verisign je na srečanju najavilo niz novih storitev, med drugim novo generacijo sistemov za zaščito z javnimi ključi (PKI) in nov servis za varno povezovanje kupcev, zaposlenih in partnerjev z informacijskimi sistemi podjetij, imenovan Access360.net. Hkrati so tudi objavili, da je družba W3C uradno priznala specifikacijo XKMS (XML key management) za varno izmenjavo podatkov prek protokola XML.

Podjetje RSA Security je predstavilo programsko opremo Bsafe Cert-C 2.0, namenjeno podpori javnim ključem pri poslovanju med podjetij, vključno s podporo za podpisovanje XML dokumentov. Na voljo je tudi različica za razvoj rešitev v javi (Bsafe Cert-J). Novost je tudi knjižnica Bsafe IPSec-C 1.0, ki omogoča izdelavo varnih povezav prek interneta s pomočjo protokola IPSec.

Intel je na konferenci predstavil nove omrežne vmesnike Intel 82550 Fast Ethernet Controller, ki imajo vgrajene koprocesorje za strojno šifriranje podatkov, s čimer precej razbremenijo centralne procesorje.

Microsoft je na srečanju najavil, da bo naslednja generacija okolij Windows XP (tako strežniška, kot uporabniška) vsebovala nova orodja za zagotavljanje večje zaščite sistemov. Novost bo predvsem modul Software Restriction Policies, ki bo onemogočal izvajanje škodljive kode (na primer virusov ali trojanskih konjev), prenesene prek interneta. Sistem deluje na podlagi podpisovanja kode, podobno kot so to naredili z gonilniki v sedanjem sistemu Windows 2000. Windows XP bo vseboval tudi razširitve na nivoju podpore sistemu PKI in uporabe pametnih kartic za dostop do sistema.

Novell je predstavil paket Novell Modular Authentication Service 2.0 (NMAS), ki vsebuje komplet orodij za zagotavljanje zaščite v omrežjih. S pomočjo tega sistema je mogoče uporabljati digitalne podpise, pametne kartice in biometrične naprave v kombinaciji s strežniki Netware in Windows NT/2000.

Podjetje 3Com je skupaj z družbo Secure Computing izdelalo požarni zid, ki je vgrajen v samo omrežno kartico Ethernet. Sistem je še posebej primeren za tiste sisteme, ki dostopajo do interneta izven centralno ščitenega omrežja, kot so prenosniki in računalniki, ki jih uporabniki uporabljajo doma.

http://www.rsaconference.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji