Objavljeno: 22.6.2015 01:00

Končna različica Windows 10 brezplačno za preizkuševalce

Zdi se, kot da se Microsoft ne bi znal odločiti, komu naj podeli pravico za brezplačno kopijo končne različice operacijskega sistema Windows 10. Po tem, ko so ob prvotni predstavitvi namignili, da bodo končno različico lahko namestili prav vsi, celo tisti z nelegalnimi kopijami, so kasneje pri Microsoftu to možnost zanikali.

Tokrat pa je glavni direktor razvojne ekipe Gabriel Aul zopet odprl dvom, kdo bo pravzaprav upravičen do končne različice. Microsoft je namreč spremenil pogoje programa Windows Insider, pod katerim je lahko vsakdo k sebi prenesel razvojno različico izdelka.

Po zadnji interpretaciji naj bi 29. julija končno kodo dobili prav vsi preizkuševalci programa Windows 10 Insider, ki se na svojem računalniku prijavijo z veljavnim Microsoftovim računom (Microsoft Account, MSA). Ne samo kot samodejno nadgradnjo nameščene razvojne različice, temveč kot samostojno ISO datoteko, ki jo lahko na sveže namestimo na računalnik.

Microsoft je že doslej brezplačno nadgradnjo (za dobo enega leta) obljubil lastnikom veljavnih licenc za Windows 7 in Windows 8. Zdaj pa kaže, da bodo do brezplačne različice lahko prišli tudi drugi, denimo lastniki Windows XP in Windows Vista, ki so se včlanili v program Windows Insider. Trenutno je videti, da bo Microsoft dovolil uporabo Windows 10 tudi brez računa MSA, vendar bodo nekatere funkcije dostopne le s (pravočasno) prijavo računa.

Dvom je povzročilo tudi dejstvo, da je Gabrijel Aul med vikendom svoj zapis na blogu nekajkrat popravil in odstranil nekatere prvotno zapisane besede. Zdi se, da v Microsoftu poteka nekakšen notranji boj glede strategije, kjer počasi zmaguje stran, ki zagovarja množičnost rabe pred kontinuiteto legalno kupljenih licenc.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji