Objavljeno: 25.8.2014 01:00

Kitajska prehaja na COS

Kitajska bo oktobra dobila nov operacijski sistem imenovan China Operating System (COS). Projekt, ki je plod skupnega razvoja državnih in zasebnih organizacij, je nastal kot odgovor na ameriške operacijske sisteme, kot so Windows, Android in distribucije Linuxa. Kitajska si predvsem želi, da bi z novim operacijskim sistemom imela večji nadzor in si prilastila večji delež intelektualnih pravic, kot pri uporabi ameriških izdelkov.

COS je plod lastnega razvoja, ki pa vendarle sloni na jedru Linuxa, torej bi jo lahko ohlapno označili kot distribucijo Linuxa. Razlika je seveda v temu, da je COS zaprta, ne pa odprta koda. Po sedanjih načrtih naj bi bila oktobra nared različica za namizne računalnike, nekoliko kasneje pa pride na vrsto tudi različica za mobilne naprave, vključno s telefoni.

Toda kitajska tiskovna agencija Xinhua navaja, da razvoj COS vseeno ne poteka tako, kot je bilo načrtovano. Projektu primanjkuje sredstev za razvoj, prav tako pa se zdi, da različne skupine razvijalcev vlečejo vsaka v svojo smer. Kritiki navajajo, da je to zato, ker javni in zasebni razvijalci ne zasledujejo isti ciljev in enake vizije. Kljub temu si vsi želijo, da bi z novim OS zmanjšali odvisnost od tehnologij iz zahoda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji